commons.wikimedia/Juliet Kozaeva
Glavni grad Južne Osetije Chinvali

Južna Osetija, region koja se odvojio od Gruzije i koja sebe naziva nezavisnom državom, pregovarao je sa moskovskim zvaničnicima o tome da postane deo Rusije, izjavio je predsednik parlamenta Južne Osetije Alan Alborov.

Petodnevni rat

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu otcepljenu regiju Abhaziju, kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske trupe odbile gruzijski pokušaj ponovnog preuzimanja Južne Osetije u petodnevnom ratu 2008. godine. Venecuela, Nikaragva, Nauru i Sirija takođe su ih priznale kao nezavisne.

Ali, Zapad je optužio Rusiju za aneksiju Abhazije i Južne Osetije, jedne petine teritorije Gruzije, a zvanični Tbilisi želi nazad ta dva regiona.

– Pitanje mogućeg ulaska Južne Osetije u sastav Rusije razmatra se u bliskoj koordinaciji sa Moskvom i uzimajući u obzir bilateralne odnose i sporazume – izjavio je Alborov.

Komentarišući referendum o prisajedinjenju, Alborov je rekao da Moskva i Chinvali vode koordinisanu spoljnu politiku.

– Kada zajedno sa Rusijom dođemo do ove ideje (o pridruživanju), uradićemo to – zaključio je on.

Predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev je u obraćanju narodu i parlamentu 2023. godine izrazio nadu da će ova republika uskoro ući u sastav Rusije. Istovremeno, u maju 2022. godine portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, govoreći o referendumu u zemlji, rekao da Moskva ne planira da preduzima nikakve korake za pripajanje Južne Osetije.

Kasnije je direktor četvrtog departmana zemalja ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije Denis Gončar za Sputnjik rekao da će, ukoliko Južna Osetija uputi konkretne predloge, oni biti razmotreni.

Južna Osetija se odvojila od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi i održava bliske veze sa susednim ruskim regionom Severnom Osetijom. Većina Južnih Oseta etnički se razlikuju od Gruzijaca i govore sopstvenim jezikom, srodnim farsiju.

Gotovo svo stanovništvo prihvatilo je ruske pasoše i koriste rusku rublju kao svoju valutu, a ekonomija zavisi od Rusije.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here