Južni tok je pitanje odnosa velikih sila

0

I dalje sporna gradnja Južnog toka: Srbija čeka odluke velikih sila
 

"Mi smo sa strane, mi čekamo odluke velikih da bismo mogli da realizujemo odluke velikih", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

 

Kako je navela, te odluke još nisu u potpunosti donate, osim odluke same Evropske unije da Južni tok "sasvim sigurno" može da se gradi.

 

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je juče u Briselu da se "politički uslovi za projekat Južni tok nisu stekli, s obzirom na situaciju u Ukrajini, i da svi projekti moraju imati potpuni i jasan pravni osnov", kad je reč o propisima EU.

 

Ona je istakla da će, "ako i kad politički uslovi ponovo postanu normalni, onda moći da počnu tehnički pregovori" o Južnom toku.

 

Zvanični Vašington se pre dva dana jasno oglasio pozivom da se "prekinu sklopljeni prljavi poslovi" za izgradnju Južnog toka.

 

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktoria Nuland, prepoznali zahtev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopili za izgradnju gasovoda.

 

Zaustavljanje Južnog toka bi bilo vrlo loše

 

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da bi za ekonomiju Srbije bilo "vrlo loše" ako bi bila zaustavljena izgradnja međunarodnog gasovoda "Južni tok".

 

On je rekao da ga brine da bi izgradnja "Juznog toka" mogla da bude odložena na neodređeno vreme zbog pritisaka Sjedinjene Americke Države na Evropsku uniju da, kako je rekao, "treba da prestane sa tim glupostima oko izgradnje ‘Južnog toka’".

 

"Ako oni budu uspeli da da izvrše uspešan prtisak na Evropsku uniju, a izgleda da umeju to da rade, onda to može da se odloži na vrlo neodređeno vreme. To su velike investicije koje bi veliki efekat dali čitavoj privrednoj aktivnosti u Srbiji. Zaustavljanje bi vrlo loše", rekao je Stamenković.

 

U EU je sve vidljivija podela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda "Južni tok" i vlade EU, naročito na severu Evrope, koje se, uz Ukrajinu, tome protive.

 

Istovremeno Rusija očekuje da će izgradnja "Južnog toka" biti nastavljena kada bude imenovan novi šef Evropske komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here