Kad Ivica kasni, i Aca besni

0

Svađa samo za domaću upotrebu: Vučić i Dačić u Berlinu
 

Sukob se nadovezao na nedavni kad se, pišu isti listovi, Dačić u napadu na novinare jednog tabloida obrušio na naprednjake zbog čega su funkcioneri SNS-a Nebojša Stefanović i Vladimir Đukanović od Vučića zatražili izbacivanje Dačića iz Vlade.

– To je i ozbiljno i smešno – ocenjuje ove događaje analitičar Đorđe Vukadinović koji smatra da se narodu baca prašina u oči.

– Time skreću pažnju s važnih problema u zemlji, ali i pokazuju da Vučić trenira strogoću, uteruje disciplinu i usput javno ponižava Dačića – kaže Vukadinović za "Vesti".
 

Tabloidne mutljavine

Profesor novosadskog Univerziteta Jovan Komšić kaže da je teško proceniti o kakvom je sukobu reč, a nije zahvalno baviti se gatanjem. On podseća da živimo u vremenu u kojem su dominantne tabloidne mutljavine u odnosu na transparentan uvid u tokove odlučivanja.

U incidentu na aerodromu, medijski stručnjak Cvijetin Milivojević ne vidi ništa novo.
– Zašto bi zbog deset minuta pukla vlast koja je preživela afere od one s narko-bosom Darkom Šarićem do Galenike, Dunav osiguranja i Habitfarma. To govori da nema principijelnosti, već računice koliko je glasova u parlamentu jer apsolutna vlast mora da bude osigurana dvotrećinskom većinom za "ne daj Bože" ako EU recimo zatraži promenu Ustava – ocenio je Milivojević za "Vesti".

Istraživač javnog mnjenja Miroslav Šutić objašnjava da, spolja gledano, sve deluje kao zamajavanje građana.
– To se dugo kuva, pa se upali vatrica kao politička taktika na srpski način, pokrivanjem jednog problema drugim, trvijalnim sukobom na površini. Znamo da se Vučić i Dačić ne vole i da su zbog datih okolnosti u braku iz računa, a da se ne poštuju – kaže Šutić za "Vesti".

On veruje da je reč o novoj sličici iz koalicionog života koja prikazuje da šef parade voli detalje i zabavu za publiku jer stvari ne stoje dobro.
– Iza brda se ništa ne valja, a ako bi išta bilo, to je unutar SNS-a gde ima nezadovoljstva kadrova koji su ostali bez fotelja, pa i u SPS-u. Tu ima veće energije koja bi mogla neprijatno da iznenadi lidere – kaže Šutić.

 

Artiljerijska priprema

Đorđe Vukadinović ukazuje da ne treba zanemariti javno obraćanje funkcionera SNS-a Stefanovića i Đukanovića koji traže izbacivanje Dačića iz Vlade Srbije, što bi se moglo shvatiti za kao artiljerijska priprema za eventualnu rekonstrukciju Vlade.
– Tonovi iz SNS-a se pojavljuju kao pritajena pretnja po onoj narodnoj "zlu ne trebalo" da Dačić i njegova stranka eventualno budu žrtveni jarac za neku buduću rekonstrukciju, kampanju ili izbore koji se kod Vučića smenjuju na šest meseci – tumači Vukadinović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here