Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Katolički Uskršnji vikend pruža mnogim Australijancima četvorodnevni odmor zahvaljujući Velikom petku i Uskršnjem ponedeljku.

Zapravo, građani svih države i teritorija u Australiji poštuju Veliki petak, koji pada u petak, 7. aprila, i Uskršnji ponedeljak, koji je ove godine 10. aprila.

Sa subotom i nedeljom između, to čini “četvorodnevni vikend“ za brojne zaposlene, međutim postoje varijacije od države do države o tome kako se ovi dani tretiraju.

Većina vlada smatra da je Uskrs, koji ove godine pada 9. aprila, državni praznik. Ovo se odnosi na Australijsku Prestonicu Teritoriju, Novi Južni Vels, Severnu Teritoriju, Kvinslend, Viktoriju i Zapadnu Australiju.

Dva izuzetka su Tasmanija i Južna Australija, koje nedelju ne smatraju zvaničnim državnim praznikom.

Zapadna Australija je dugo imala isti pristup kao Tasmanija, ali je prošle godine promenila smer i usvojila Uskrs kao državni praznik 2022. Kvinslend je, takođe, malo okasnio, proglasivši ga državnim praznikom 2017.

Uskršnja subota 2023. pada 8. aprila. I opet, najvećim delom Uskršnja subota, ili, ako ste u Kvinslendu, “dan posle Velikog petka“, jeste zvanični državni praznik u Kanberi, NSW, Severnoj Teritoriji, Kvinslendu, Južnoj Australiji i Viktoriji.

Tasmanija i Zapadna Australija su izuzetak koje ovaj dan tretiraju kao redovnu subotu.

Neradni utorak na Tasmaniji

Tasmanija ima i jedinstveni državni praznik! Na Ostrvu jabuka se obeležava Uskršnji utorak (ove godine slavi se 11. aprila), iako se to obično odnosi na državne službenike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here