Pixabay

Biljke utiču na kvalitet vazduha u životnom prostoru. One čiste vazduh od toksina i buđi i stvaraju savršenu životnu sredinu. Ako imate potrebu za podizanjem nivoa kiseonika u vašem stanu ili kući, obavezno u dom unesite aloju.

Osim što važi za pravu bombu kiseonika, aloje vera apsorbuje ugljen-dioksid, ugljen-monksid i formaldehid. Jedna aloja ima efekat kao devet bioloških prečišćivača vazduha u konzervi!

Pored aloje, možete da odaberet i fikus. Ova biljka je veoma jednostavna za održavanje jer ne traži puno svjetlosti, a efikasno čisti vazduh od formaldehida. Ali treba biti na oprezu jer su listovi otrovni, pa nije preporučljivo uzgajati je u kućama u kojima ima dece i kućnih ljubimaca.

Bršljan je biljka koju svako treba da ima. Možda vam se čini neverovatno jer je bije glas da je otrovna, ali ona uklanja čak 60 odsto toskina iz vaduha i 58 odsto čestica fekalija u roku od samo šest sati.

Zeleni ljiljan (pauk biljka) ima sposobnost da vrši sintezu u uslovima minimalne osvjetljenosti. Odlično apsorbuje toksine iz vazduha – formaldehid, stiren, ugljen-monoksid i benzin. Jedna biljka efikasno čisti vazduh u 200 kvadratnih metara prostora.

Estragon (zmijska trava) je skoro neuništiva i odlična je za kuću. Veoma je otporna, treba joj malo svetlosti za fotosintezu. Osim što uklanja toksine, dobra je i za spavaću sobu jer u toku noći proizvodi kiseonik.

I ljiljani odlično uklanjaju hemijske otrove iz vazduha. Filtrira formaldehid iz vazduha, kao i trihloretilen.

NASA tvrdi da svako domaćinstvo treba da ima između 15 i 18 navedenih biljaka na površini od 500 kvadratnih metara. Pri njihovom raspoređivanju ne treba preskočiti spavaću sobu.

1 COMMENT

  1. Appreciate it ja jeste dobra ali jako dobra biljka je i zalfija i bosiljak. Bosiljak ima jako deletvorno i lekovito dejstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here