EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova izjavio je da žali zbog odluke nemačkih vlasti da odbiju da snabdevaju Kijev oružjem. Kako kaže, Ukrajinci će taj postupak decenijama pamtiti.

– Razočarani smo kontinuiranim odbijanjem Nemačke da se dogovori o isporukama odbrambenog oružja Ukrajini, posebno u trenutnoj situaciji. Bili bismo još više razočarani kada bi Nemačka odbila ne samo da nam isporuči oružje, već i da spreči druge da to učine. Odbijanje Nemačke po tom pitanju razočarava i ukrajinsku javnost. Nažalost, Ukrajinci će decenijama pamtiti to i to je žalosno za mene kao šefa ukrajinske diplomatije. Želeo bih da naše partnerstvo napreduje, a da ljudi međusobno neguju prijateljska i srdačna osećanja – rekao je Kuleba.

On je za list „Velt am Sontag“ napomenuo da poštuje pozivanje nemačkih vlasti na istorijsku prošlost po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini, ali da se ne slaže sa tim.

– Ukrajina je podnela velike gubitke i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Sada, kada ponovo patimo i kada smo ugroženi, jedina prihvatljiva politika je da nam se dozvoli da se štitimo – konstatovao je ministar.

Prema njegovim rečima, Berlin je u prošlosti „pravio greške u vezi sa Ukrajinom“, zbog čega bi danas deo odgovornosti za to bilo donošenje „ispravnih odluka“.

– Što je Ukrajina jača, to je manji rizik od daljeg vojnog sukoba sa Rusijom – zaključio je diplomata.

Ranije je ukrajinski MIP pozvao je nemačku ambasadorku Anku Feldhuzen i izrazio duboko razočarenje zbog stava nemačke vlade da neće pružiti oružje Kijevu. Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je u subotu saopštila da Berlin podržava Kijev, ali da isporuke oružje neće pomoći u rešavanju sukoba.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here