Kada Ameri popuju svetu o ljudskim pravima…

0

Rusija sve represivnija, kaže američka organizacija: Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

Gotovo 80 odsto stanovništva zemalja Evroazije živi pod autoritarnim režimima. Američka diplomatija u države Evroazije ubraja Azerbejdžan, Belorusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgiziju, Turkmenistan i Rusiju.

 

"Trenutna kriza u Ukrajini stavila je u prvi plan jaku ideološku i političku podelu između Evrope, u kojoj vladaju principi demokratije, i Evroazije", navodi se u izveštaju.

 

Pročitajte još:

* Kina: Amerika kritikuje, a oni krše ljudska prava

* UN: Ugrožena ljudska prava u Ukrajini, Rusija: Izveštaj neobjektivan

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Fridom Haus ocenjuje da se ta podela "povećala poslednjih nekoliko godina zbog štetnog uticaja Rusije na vlasti svojh suseda, a taj uticaj je porastao još pre invazije na Krim".

 

"Sve te zemlje su 2013. godine prihvatile antidemokratske metode Rusije", navodi se u izveštaju.

 

Fridom Haus je naveo primer Kirgizije, koja je u martu prošle godine usvojila zakon protiv širenja homoseksualne propagande pod uticajem Rusije. Jermenija, Belorusija, Gruzija i Kazahstan su predložile slične mere.

 

"Ono što se dogodilo 2013. godine pokazuje da ruski režim služi kao primer drugim autoritarnim liderima, čak i u zemljama čije su vlasti prevazišle ruske kolege u pogledu brutalnosti i netrpeljivosti", navodi se u izveštaju.

 

Od 29 ispitanih država u izveštaju, u 13 vlada demokratija, u 10 su autoritarni režimi a u šest vlasti u tranziciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here