Tanjug/AP
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je povodom ubistva biznismena Alekseja Petrova 16. avgusta i smene glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Todorova, da “kada je država slaba, jaka je mafija”.

– Potvrđuje se maksima da kada je država slaba, mafija je jaka. Očigledno, Vlada svaki svoj neuspeh koristi kao priliku da prigrabi više vlasti. Ovo je atak na demokratsku ravnotežu propisane Ustavom i zakonima – rekao je Radev.

On je naveo da vlada svojim ponašanjem gura društvo ka haosu, ruši demokratski konsenzus, bez kojeg nema evropske perspektive za Bugarsku.

– Objavljuju se crne liste građana i novinara, vrši se pritisak na medije, poziva se na cenzuru, Ministarstvo unutrašnjih poslova i službe za korupciju su pod kontrolom i služe za sebične političke i ekonomske ciljeve – rekao je bugarski predsednik.

On je dodao da Bugari očekuju odgovore kakva je uloga Petrova u izgradnji koalicije, koje obaveze je preuzeo, koje visoke funkcije u državi su mu obećane, ko ih je obećao i pod kojim uslovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here