shutterstock.com
Investiciono zlato

Investiciono zlato i drugi plemeniti metali su dospeli na svetske naslovne strane tokom proteklih nekoliko meseci zbog neverovatnog rasta cena.

U trenutku pisanja ovog članka, cena zlata po gramu iznosi iznosi oko 75 USD, kada to uporedimo sa prošlom godinom kada je u maju 2023. cena bila oko 63 USD – to je rast od skoro 20% za samo godinu dana.

Ovakvi pokreti u ceni zlata dovode mnoge obične investitore i ljude da postave pitanja kada je pravo vreme za investiranje u zlato?

Šta se dešava sa cenom zlata?

Zlato najjače sija u vremenima kriza. Periodi visoke inflacije, ekonomske nesigurnosti, geopolitičkih tenzija itd. svi dovode do skoka cene zlata. To je zato što mnogi investitori definišu zlato kao “investiciju sigurnog utočišta” (safe-haven asset), zapravo, prema istraživanju koje je prošle godine sproveo američki fond Invesco, 96% centralnih banaka širom sveta smatra zlato sigurnom investicijom.

Zlato se dokazalo kao siguran čuvar vrednosti u suočavanju s krizama, cena zlata je porasla u 8 od poslednjih 10 recesija. Uzmite za primer finansijsku krizu iz 2008. godine, kada je američka berza S&P 500 pala za 50%, cena zlata je porasla za 25%. Isto se desilo tokom recesije izazvane COVID pandemijom, tada je zlato dostiglo svoju tada najvišu cenu od 2074 USD po unci. Ista situacija se ponovila nakon invazije na Ukrajinu i najskorije uoči visoke inflacije i rata u Izraelu. Svaki put se zlato pokazalo kao relativno sigurno finansijsko sredstvo u poređenju sa drugim sredstvima kao što su gotovina, akcije ili nekretnine.

Zlato je bilo efikasan čuvar vrednosti za čovečanstvo hiljadama godina, i nastavlja da ispunjava ovu ulogu i dan-danas.

Kada je pravo vreme za investiranje u zlato?

Pravo vreme za investiranje u zlato može zavisiti od različitih faktora i individualnih okolnosti, ali generalno, smatra se da je prikladno investirati u zlato u situacijama koje smo naveli.

Periodi visoke inflacije – Zlato se pokazalo kao efikasan štit protiv inflacije i siguran čuvar vrednosti u poređenju sa drugim sredstvima.

Tržišna volatilnost – Kada su svetska tržišta akcija nestabilna, mnogi investitori se okreću zlatu kao sigurnijoj opciji.

Periodi niskih kamatnih stopa – kada su kamatne stope niske, oportunitetni trošak držanja zlata se smanjuje, čineći ga atraktivnijom investicijom.

Diversifikacija – većina investitora savetuje da barem deo vaših sredstava bude u zlatu, kao vrsta osiguranja.

Dugoročno očuvanje sredstava – Zlato se dokazalo stotinama godina kao relativno sigurno finansijsko sredstvo. Akcije dolaze i odlaze, investitorski trendovi prolaze, ali zlato je jedna od retkih investicija koja uvek ima svoje mesto u svakoj eri.

Međutim, važno je temeljno se informisati i izučiti ili se konsultovati sa finansijskim savetnikom kako bi se odredilo najbolje vreme za vašu specifičnu situaciju i investicione ciljeve.

Tržišna nesigurnost

U ovom trenutnom haotičnom tržišnom okruženju, čini se da je žuti metal pronašao svoju nišu na investicionom tržištu, s mnogim investitorima koji biraju zlato kao sigurnu opciju. S obzirom na to da su kamatne stope izuzetno visoke i inflacija još uvek prisutna, mnoge centralne banke širom sveta nisu sigurne šta da rade. Ako smanje kamatne stope kako bi podstakli ekonomiju, rizikuju izuzetno visoku inflaciju. Ipak, ako dozvole visokim kamatnim stopama da se zadrže, moguće je da će izazvati recesiju.

Pored ekonomske nesigurnosti, svi smo svedoci perioda sve većih geopolitičkih tenzija i konflikta. Rat u Ukrajini, rat u Izraelu, trgovinski rat Amerike i Kine, i spisak se nastavlja. Takvo okruženje takođe tera mnoge investitore da se opredele za sredstva poput zlata, koja nisu vezana ni za jedno specifično tržište ili državu, već su univerzalno poznati i prihvaćeni. Zlato ovim investitorima funkcioniše kao forma osiguranja, jer znaju da rukovode sa sredstvom koje mogu bilo gde u svetu unovčiti.

Ova ekonomska nesigurnost je razlog zašto je zlato tako snažno poraslo u poslednje vreme i zašto su investitori, pojedinci i porodice širom sveta odlučili da čuvaju svoju vrednost u žutom metalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here