Kada muškarci ne žele seks sa svojim suprugama?

0
pixabay.com

Muškarci uvek žele seks, zar ne? A kada on odbija seks, iz nekih razloga, šta onda?

Kod žena to budi prvo nevericu, pa onda niz pitanja zašto on to ne želi. Gubitak privlačnosti ili interesovanja za ženu je jedno od prvih objašnjenja koje lepšem polu pada na pamet. Postoji još nekoliko mogućih razloga zašto muškarac može odbiti seks:

1. Seks i nizak testosteron

Većina muškaraca poseduje normalan nivo testosterona, hormona odgovornog za seksualnu želju. Kada seksualna želja nestane, a prethodno iskustvo je bilo drugačije, vreme je za posetu lekaru. Ponekad postoje ozbiljne medicinske indikacije koje mogu da prouzrokuju nizak nivo testosterona. Često testosteron opada iz nepoznatih razloga, što dovodi do smanjene seksualne želje, i često siromašnih erekcija.

2. Nema više privlačnosti

Ponekad muškarac gubi privlačnost ili interesovanje u vezi svoje partnerke i više ne želi da ima seks sa njom – to može da bude tačno. Ali važno je zapamtiti da je u dugoj vezi privlačnost složena emocija. To je mešavina vizuelnog zadovoljstva i seksualne hemije, kao i osećanja vezana za odnos. Važni su i dobar osećaj sa partnerkom, sposobnost zajedničkog opuštanja, i uzajamno poštovanje.

Gubitak privlačnosti takođe može biti psihološka odbrana muškarca. Ako se on oseća nesigurno i zarobljeno u odnosu, može doživeti gubitak privlačnosti kao način stvaranja prostora i izbegavanja bliskosti koje seks donosi.

Narcizam takođe može biti jedan od faktora: muškarac može da se oseća duboko razočaranim dok njegova partnerka doživljava neizbežne fizičke promene tokom godina. Starenje pobuđuje u njemu njegov lični osećaj smrtnosti i prolaznosti.

3. Anksioznost usled želje za postizanjem očekivanih performansi za vreme seksa

Mnogi muškarci veruju da je njihov status ljubavnika određen njihovom sposobnošću da dobiju i održe čvrstu erekciju. Bez obzira da li oseća želju, ako čovek ima problema da dobije ili zadrži erekciju, ili ako ima problema da ona traje punim intenzitetom sve vreme tokom seksualnog odnosa, može oklevati da započne seks.

Nažalost, žene mogu pogrešno da tumače ove probleme kao problem u njihovoj privlačnosti, i da postanu kritične ili uznemirene. Ovo samo može dodatno da oteža dinamiku odnosa.

4. Seks i samozadovoljavanje

Da bi izbegli sopstvenu ranjivost usled potencijalnog odbijanja seksualnog odnosa, ili da bi se jednostavno odmorili i opustili od partnerke, i zadovoljili svoje seksualne potrebe, neki muškarci preferiraju masturbaciju više nego partnerski seks. Često uz to koriste pornografiju jer je to lako, uzbudljivo i efikasno. I to ih spasava “seksualnih pregovora” sa partnerkom koji nekada mogu biti iscrpljujući.

Čak i kada njegova partnerka želi više seksa nego što imaju, muškarac može sprečiti seks iz nesvesne potrebe za sopstvenom autonomijom i seksualnom usamljenošću, koja može da mu prija iz raznih ličnih razloga.

5. Dosada i seks

Dok žene obično najbolje reaguju na postepen seksualni pristup, istina je da muškarci ponekad žele samo da stignu do samog čina, kada osećaju nagon. Sa telom punim testosterona, oni su seksualno uzbuđeni i „hvataju” seksualne stimuluse svuda, i može biti prilično obeshrabrujuće kada njihova partnerka ne može da shvati kako se on trenutno oseća.

I kada muškarac čuje od svoje partnerke čuvenu rečenicu: „sve što ti želiš je samo seks”, može se osetiti odbačenim. A istina je, kada on očajnički želi seks, a fiziološki je programiran da želi seks, želi seks sa svojom parnerkom, da tako izrazi svoju želju i ljubav prema njoj.

Povremeno, muškarcima je potreban reciprocitet čiste požude: „Želiš to, pa i ja to želim!” U takvim trenucima oni često požele malo agresivniju partnerku, i neograničen divlji i slobodan seks.

6. Seks i prevara

Kada kod muškarca postoji izuzetna želja za promenom, bez očigledno dobrog razloga, on će verovatno imati aferu, tj. prevariti partnerku. Svakako, prevara može započeti zbog seksualne frustracije, ali je često komplikovano rešenje naizgled nerešivih problema u okviru primarne veze.

Seksualno ponašanje može imati različite forme, uključujući ljubavnu vezu, seks za jednu noć, online ćaskanje i slično, i to može dovesti do toga da čovek ne želi seks sa svojom partnerkom, bilo iz krivice ili zasićenosti. Dok afera može da uništi ljubavni odnos, moguće je da partneri u primarnom odnosu mogu da ispitaju šta za svakog od njih znači prevara, zašto je započela, i pronađu način da ponovo ojačaju vezu i ostanu zajedno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here