Imate divnu okućnicu, ali nije baš sve onako kako biste želeli. Sve ovo zahteva mnogo truda i ljubavi, a vi već na pola puta izgubite živce.

Sadnja vrta na pogrešnom mestu
Ne morate počupati sve što ste posadili, savetuje poznata dizajnerka vrtova. Biljke izvadite iz zemlje i stavite na ceradu nekoliko časova. Zemljištu ravnomerno dodajte sloj šljunka kako bi odvod vode bio bolji. Vratite biljke u zemlju i dodajte organski kompost.

Počupali ste cveće umesto korova
Budite oprezni kada je praćenje rasta biljaka u pitanju, kaže Endrju Kiz, dizajner vrtova. Najbolje bi bilo, savetuje, da biljke koje posadite obežite kesicama sada. Druga opcija, a ovo zauzima i manje prostora, je da štapiće od sladoleda zabodete kod svake nove biljke.

Niste pripremili tlo
Kvalitet tla drastično varira od regije do regije.Testirate tlo jednom godišnje kako biste lakše odredili šta ćete posaditi. Dodajte zemljištu organski kompost i to je temelj za rast zdravih i rodnih biljaka. Ne tretirajte tlo hemijskim gnojivima koji oštećuju mikrobiološku aktivnost potrebnu za zdravlje biljaka.

Dodajte previše vode
Previše vode potapa korenje, što izaziva truljenje. S druge strane, malo vode dovodi do dehidratacije. Zato vam je potreban sistem za nadonjavanje s “pametnom” kontrolom, koja je moguća zahvaljujući senzorima vlage. Ako ne možete sebi da priuštite sistem, onda obratite pažnju na neke bitne situacije. Dakle, ako je zemljište tvrdo, potrebno mu je zalivanje. Ako je vlažno toliko da, kada grumen uzmete u ruku, možete da formirate lopticu, idealno je za sadnju.

Sadnja invazivnih biljaka
Biljke poput rena i bršljana su neverovatno invazivne u vrtovima i najbolje ih je uzgajati u posudama, kaže Pam Penik, poljoprivredni inženjer. Ako želite da ispunite svoj vrt ovim biljkama, onda obratite pažnju na korov. Pre sadnje, navlažite tlo i crni najlon raširite preko korova koji želite da ubete. Ostavite tako nekoliko meseci dok traju vrućine. Najlon će zagrejati tlo i ubiti korov.

Biljke nemaju dovoljno sunca
Paradajz uživa u direktnoj sunčevoj svetlosti. Voli da to traje najmanje šest sati dnevno. Slično tome, čili paprika i patlidžan također bi trebalo da budu posađeni u najsunčanijem delu dvorišta. Grašak može rasti u senci.

Koriste previše pesticida
Herbicidi ubijaju tlo i na njemu mogu da se zadrže godinama. Umesto toga, da biste se oslobodili trave i korova zemlju jednom dnevno zalijte mešavinom tople vode i sirćeta.

Razmak između biljaka je premalen
Važno je da sledite uputstva za sadnju paketa sadnica. Ipak, ni tada ne preterujte. Napravite razmak između 15 i 20 centimetara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here