Njen naziv potiče od grčke reči – orchis što u bukvalnom prevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo Orhideja smatra cvetom koji pomaže pri začeću. Zanimljivo je pomenuti da su još stari Grci verovali da može da pomogne u određivanju pola još nerođenog deteta.

Iako skoro za svaki cvet može da se kaže da predstavlja ono najbolje u čoveku. Orhideja svojim lepim i raskošnim izgledom svakako opravdava titulu cveta ljubavi i plodnosti. Ona je simbol naše želje za intimom, simbol plodnosti i rađanja, ali i mira, spokojstva i kreativnosti. U njoj je oslikano izobilje, potreba za dostizanjem najviših ciljeva, a kako je poznata i po laticama perfektnog geometrijskog oblika – njeno ime se oduvek vezivalo i za savršenstvo prirode.

Prefinjena i egzotična u isto vreme, orhideja je širom sveta prihvaćena kao simbol romantike, ljubavi, pažnje, nevinosti i čednosti. Njen naziv potiče od grčke reči orchis što u bukvalnom prevodu znači testis, pa ne čudi što se upravo ova biljka smatra cvetom koji pomaže pri začeću. Zanimljivo je pomenuti da ovaj naziv nema nikakve veze sa oblikom cveta, već se radi o obliku njegove krtole za koju su još stari Grci verovali da može da pomogne u određivanju pola još nerođenog deteta.

I u drevnoj Kini se orhideja smatrala moćnim cvetom koji garantuje veliko i zdravo potomstvo, a u tu svrhu se, osim same biljke, mogu koristiti i eterična ulja ili parfemi na bazi orhideje. Zahvaljujući svemu navedenom, ovaj aristokratski cvet je na Istoku zadržao epitet biljke koja se najčešće poklanja mladim parovima koji očekuju decu.

Činjenica je da i sam pogled na ovaj ekstravagantan cvet donosi mir i spokoj. Na svu sreću, ima ih svuda oko nas, naseljavaju gotovo sva staništa i mogu se naći podjednako i u ravnicama i u planinskim predelima. Ovo pokazuje i odličnu moć adaptacije, pa se orhideje (posebno u Japanu) tradicionalno vezuju i za izobilje, odnosno luksuzan i bogat život. Rado su viđen gost ne samo japanskih domova već i kancelarija, jer se plodnost, složićete se, ne mora odnositi samo na spavaću sobu već i na dobre poslovne poduhvate.

A, kako je u Japanu rasprostranjeno verovanje da je ratnik koji na svom putu pronađe cvet orhideje čovjek posebne hrabrosti i junaštva, tako se ovaj cvet istovremeno povezuje i sa fizičkom snagom i moći. Nešto slično pronalazimo i kod Asteka kojima je od posebne važnosti bio “čudesni” napitak napravljen od čokolade i vanile (inače najpoznatije jestive orhideje!) koji su rado ispijali kako bi očuvali svoju muškost i snagu.

Često se može čuti da su orhideje idealan cvijet za one koji poseduju neobičnu lepotu, ali istovremeno vole jednostavnost, svedenost i poseduju urođeni smisao za dizajn i estetiku. Ipak, ukoliko planirate da nekoj dragoj osobi poklonite orhideju, dobro razmislite pri odabiru boja!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime