Osmeh zemlje se ogleda u cveću! Gotovo da nema dame na planeti koja ne uživa u kućnim baštama. Žene su vične da od dnevnog boravka naprave zelenu oazu. Kupuju semena cveća, sade, presađuju, zalivaju, a mahom “kradu” pelcere od komšinica.

Pripadnice nežnijeg pola koje uživaju u šarenim biljkama a ne žele da troše novac na skupocene saksije mogu da se posluže malim trikovima i naprave da im stan izgleda kao umetnička galerija.

Osim u saksiju, cveće može da se zasadi u stare šerpe. Potrebna je šarena šerpa koja može da ima i bušno dno. Kroz otvor će oticati višak vode koji se nakupi tokom orošavanja. Ukoliko pri ruci imate kanticu za zalivanje u jarkoj boji, ona takođe može da promeni namenu. Potrebno je da se napuni zemljom i u nju posadi omiljeni cvet. Ko ima dvorište i rezervne gume za automobil, ne treba da se libi da ih prefarba sprejom u boji i u njih zasadi ukrasni žbun ili grm ruže. Plastični kamion koji vam je dete odavno preraslo ne mora da idu u kantu za đubre. On takođe može da posluži umesto saksije.

Potrebno je da se u prikolicu kamiona naspe humus i zasadi ili presadi biljka po želji. Na internetu se mogu videti fotografije nečijeg dvorišta ili doma. Ono što upada u oči su cvetovi zasađeni u stare klavire koji tada postaju prave bašte ili roštilj u kojima se umesto mesa smeše ljiljani. “Rajsku baštu” možete da napravite lako, samo pustite mašti na volju.

Zalivanje biljaka

Sobne biljke su omiljena dekoracija dama. Kad se cvetovi presade, tu nije kraj ženskim mukama. Mnogim lepoticama je nega biljaka izvor briga. Stalno razmišljaju o zalivanju i da li su presušile ili toliko natopile cvet da on vene ili truli. Većina vrsta se zaliva dva puta sedmično, a nekima je orošavanje dovoljno samo jednog dana u nedelji. Treba voditi računa da cveće ne zalivate hladnom vodom iz česme, već vodom sobne temperature koja je stajala nekoliko dana.