pixabay.com

Prekomerna kilaža kod kućnih ljubimaca nije ništa neuobičajeno, ali i te kako može uticati na njihovo zdravlje. Kao i kod ljudi, najbolje je kada mačke i psi imaju idealnu težinu, čime će održavati svoje optimalno zdravlje. Ipak, činjenica je da i mačke i psi vole da jedu i da često nemaju meru, pa je posledica toga najčešće gojaznost.

Da bi mačka smršala, potrebno je da uvedete određene mere i pomognete joj u njenoj dijeti.

1. “Prinudna” šetnja

Razdvojite joj činijice s hranom i vodom na udaljena mesta u stanu ili različite spratove ukoliko imate kuću. Na taj način biće prisiljena da se malo prošeta, pre nego što se “zavali” u krevetić ili na kauč i odrema posle obilnog ručka.

2. Poslastice

Ukoliko želite da vaša mačka postigne vitku liniju, morate zaboraviti na razne poslastice za nagradu. Pokušajte da zamenite poslastice novim igračkama. Takođe, fokusirajte se na one koje će naterati vašu mačku na što brže kretanje.

3. Laser

Njima je malena crvena tačka na podu ili zidu, koja se brzo kreće, nešto što će ih i te kako zainteresovati za igru, a time će se kretati više i brže nego inače. To će joj pomoći da bude fizički aktivna i da se kreće, što je veoma bitno kada je u pitanju smanjenje težine kod kućnih ljubimaca.

4. Vertikalne površine

Čak i onda kad niste kod kuće ili nemate vremena za igranje sa svojim ljubimcem, bitno je da mu osigurate dovoljno vertikalnih površina na koje može da skače. To može biti prozor ili penjalica, bilo šta što je osigurano da se na to može slobodno skakati.

5. Hrana

Još jedan trik s hranom uključuje premeštanje hrane za vreme hranjenja. Možda bi bilo najbolje sa stola na pod i obrnuto.

Tako će vaša mačka sigurno uložiti napor u to da se pokrene, jer hrana je ipak hrana. Bilo bi dobro i malo smanjiti porcije, ali je bitno da pazite da ih ne smanjite previše, kako vaš ljubimac slučajno ne bi ostao gladan, prenosi portal DDL.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here