pixabay.com

Održavanje kupaćih kostima čini se kao lagan posao: dovoljno je samo ubaciti kostim u veš-mašinu i uključiti program za pranje osetljvih komada garderobe.

Pa ipak, dok smo na godišnjem odmoru ovakav način održavanja čistoće kupaćih kostima je nemoguć, jer ko će uključivati mašinu svakog dana za par komada garderobe?

S druge strane, morska so koja se taloži na kupaćim kostimima vremenom može da “razjede” tkaninu, pa dok su na moru mnogi pribegavaju ispiranju kupaćih kostima običnom vodom i tu se, nažalost, zaustavljaju.

Da bi kupaći kostim dugo trajao, zadržao svoj oblik i boju, potrebno da slediti dva pravila posle svakog dolaska sa plaže.

Kupaći kostim koji ste tog dana nosili potopite u lavor sa hladnom vodom i ostavite da odstoji pola sata. Za to vreme so ili hlor (ukoliko ste se kupali u bazenu) će “izaći” iz tkanine, a zahvaljujući hladnoj vodi materijal od kog je kupaći kostim napravljen neće se razvući.

Posle pola sata držanja kupaćeg kostima u hladnoj vodi, blago ga ocedite, pa ga spustite u drugi lavor u koji ćete sipati hladnu vodu i kašiku deterdženta u prahu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa operite kostim, isperite ga opet hladnom vodom, lagano ga ocedite od viška vode i ostavite da se osuši.

Bilo da ste odabrali klasični bikini ili, pak, kupaći kostim sa korpama ili detaljima u vidu lančića, preporuka je da ga mašinski operete na početku i na kraju sezone kupanja.

Pre nego što ubacite kupaći kostim u bubanj veš-mašine obavezno ga stavite u zaštitnu platnenu vrećicu kako bi tokom centrifugiranja pretrpeo što manji pritisak i, samim tim, zadržao oblik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here