Pexels

Ne možete da odolite ukusnoj prazničnoj hrani, ali ne želite da za nekoliko dana nabacite nekoliko kilograma, a mučili ste se da ih skinete? Dovoljno je da planirate unapred.

Užinajte koštunjavo voće

Ne idite praznog stomaka na slavlje, prazničnu večeru ili ručak, jer ćete pojesti i više nego što vam je potrebno. Pre nego što pođete, pojedite užinu bogatu proteinima. Recimo, šaku koštunjavog voća, običan jogurt u koji ste stavili bobičasto voće ili nekoliko integralnih krekera sa nemasnim sirom. To će vam ubrzati metabolizam.

Napunite tanjir povrćem

Na ručku ili večeri napunite tanjir salatom, povrćem i posnim mesom. Izbegavajte beli hleb i testeninu ili ograničite količinu koju ćete pojesti. Potrudite se da sa praznične trpeze birate hranu koja sadrži proteine i vlakna, jer će vas ona zasititi, pa kada dođe red na desert, nećete ni imati veliku želju da jedete.

Žvaćite polako

Povedite računa o tome kako jedete. Ako uzimate male zalogaje i dobro sažvaćete hranu, ona će se bolje svariti. Kad polako jedete, lakše možete da kontrolišete i količinu hrane. Organizmu je potrebno oko 20 minuta da shvati da je sit. Dajte mu toliko vremena pre nego što uzmete dodatak.

Torta ili piće? Izaberite!

Treba da uživate, ali je važno da u svemu budete umereni. Pošto na slavljima ima alkoholnog pića i slatkiša u izobilju, odlučite se za jedno ili drugo. Količinu ograničite na jedno piće ili jedno parče torte. Ako tortu još i podelite sa nekim, unećete duplo manje kalorija.

Od svega po malo

Ako želite da jedete baš sve po redu, kako se služi, onda treba da pratite zlatno pravilo: od svega uzmite samo po jednu malu porciju. To znači jedan mali tanjir predjela, jedan tanjir glavnog jela, jedno alkoholno piće i jedan mali kolač. Kada želite dodatak, uzmite salatu od povrća.

Razmišljajte unapred

Koliko god se trudili, uvek se prejedete, jer ne možete da odolite ukusnoj hrani? Onda planirajte unapred. Tokom tog dana jedite manje, pa ako preterate uveče, na slavlju, nećete uneti više kalorija. Ako se ipak prejedete, sutradan jedite manje i birajte zdrave namirnice kako biste napravili ravnotežu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here