pixabay.com

Perut mogu dobiti oni sa masnom, kao i oni sa suvom kožom. Dermatolozi savetuju češće pranje kose čak i onima sa masnom kožom, jer se šamponiranjem uklanjaju i neugodne ljuskice sa temena i olakšava svrab.

Kod uporne peruti koja godinama ne prolazi potrebno je potražiti savet dermatologa jer mogući uzrok mogu biti gljivice ili kožna oboljenja. Ako se perut javlja povremeno, mogu vam pomoći preparati koje možete sami da napravite.

Aloe vera

Ova biljka je odličan lek za svrab i ranice koje izaziva perut. Aloe veru možete naneti u obliku gela ili kreme, a njome treba dobro, ali nežno izmasirati teme. Koristite na vlažnoj kosi, pre pranja šamponom.

Aspirin

Ovaj lek sadrži isti aktivni sastojak kao i brojni medicinski šamponi protiv peruti – salicilnu kiselinu. Jednostavno izmrvite dva aspirina u prah koji ćete dodati vašoj uobičajenoj dozi šampona za kosu. Mešavinu ostavite na kosi nekoliko minuta pa potom isperite običnom vodom.

Soda bikarbona

Soda bikarbona može zameniti šampon protiv peruti, a treba je utrljati na vlažnu kosu i dobro umasirati pa potom isprati. Ako možete, nemojte koristiti ni regenerator već neposlušne vrhove ispravite nekim od ulja za kosu. Soda će uništiti gljivice i poboljšati proizvodnju prirodnih ulja temena.

Ulje čajevca

Ulje čajevca odlično je za rešavanje masnog tipa peruti koji je često uzrokovan gljivicama. Nekoliko kapi ulja pomešajte sa kašikom maslinovog ulja, umasirajte u kosu i ostavite preko noći.

Za suvi tip peruti odlično je kokosovo ulje koje se ne mora mešati sa maslinovim, a iz kose ga isperite za dva sata. Nakon nanošenja ulja, kosu obavezno operite šamponom.

Limun

Limun koristi i kod suvog i kod masnog oblika peruti, a potrebno je oko dve kašike isceđenog soka od limuna umasirati na suvo teme, ostaviti da deluje 10-ak minuta i isprati mlakom vodom. Ovaj postupak možete ponoviti i posle pranja kose kod upornije peruti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here