Nema domaćice koja bar jednom u životu nije presolila jelo. Isto tako ne postoji žena koja ne zna da reši ovaj problem kada se susretne sa njim. Ipak, šta se dešava kada se ručak prezačini i bude ljut kao da je iznikao iz samog pakla.

U poslednje vreme mnogo ljudi koristi ljute papričice ili čili prah prilikom kuvanja. Ako se ruka opusti, a jelo bude preljuto, mnogi misle da je takvoj đakoniji mesto u kanti za smeće, a ne u stomaku. Znalci na internetu otkrivaju da postoji način da se ublaži papreni ručak. Zna se da sastojak kapsaicin u čili paprikama daje ljutinu. Jedan od najboljih načina da se suprotstavite ovom jedinjenju i ukrotite ga je da se u jelo dodaju mlečni proizvodi poput punomasnog mleka, pavlake za kuvanje, jogurta, sira ili pavlake. Šećeri takođe mogu da pruže ruku spasa da se neutrališe vrelina čili paprike. Zato dodajte mrvicu šećera ili meda u jelo kako biste uravnotežili ukuse. Ako ste imali u planu da napravite meso za večeru i ono je toliko ljuto da tera suze na oči, ne treba da očajavate. Ponudite uz njega nešto neutralnog ukusa kako biste ublažili začinjenost vašeg obroka. Pasta, pirinač, hleb ili kuskus su dobar izbor za garniranje pikantnog obroka.

Stari trik koji može da “izvadi fleke” je dodavanje na količini namirnica. Raspršite vrelinu jela dodavanjem više glavnih komponenti. To može značiti više bujona, mesa ili povrća, u zavisnosti od toga šta pravite. Možete i da improvizujte i dodate narendanu šargarepu, krompir koji mogu da pokupe začine.

Opreznost čuva stomak

Zna se da je ipak najbolje sprečiti nego lečiti. Tako i sa kuvanjem ukoliko želite da napravite pikantno jelo treba da dodajete ljute sastojke malo pomalo. Jelo začinite kada je pri kraju jer toplota od kuvanja može da vam pomuti ukuse.