Pexels.com

Mozak žena se menja tokom menopauze i promene su uglavnom privremene. Ali zašto se te promene uopšte događaju i kakve osećaje mogu da izazovu?

Menopauza je prirodni deo starenja, a obično se događa kada je žena strarosti između 45 i 55 godina. Do nje dolazi kada nivo estrogena u telu počne da opada, piše “The Sun”.

Menstruacije postaju ređe ili mogu naglo da prestanu, a nakon što nastupi menopauza, žene neće moći da zatrudni prirodnim putem.

Simptomi uključuju valunge, neredovne menstruacije, poteškoće u spavanju, teskobu i gubitak samopouzdanja, loše raspoloženje, razdražljivost i depresiju, noćno znojenje, smanjen libido, probleme sa koncentracijom ili pamćenjem, dobijanje kilograma i slabu kontrolu bešike.

Kako menopauza menja vaš mozak?

Prelaz u menopauzu i pad nivoa hormona menjaju strukturu mozga i potrošnju energije. Volumen sive mase u mozgu, koju čine nervne ćelije, smanjuje se, zajedno sa belom masom, kako nivo estrogena postaje sve niži.

Utvrđeno je i da područja mozga povezana sa pamćenjem i percepcijom gube nivo glukoze, što objašnjava zašto mnoge žene u menopauzi pate od problema sa pamćenjem.

Što se događa kada dođe do tih promena?

Iako ovo zvuči pomalo zastrašujuće, sve ove promene su sasvim normalne i mozak žena ih uglavnom kompenzuje. U novom istraživanju utvrđeno je da su pojačan protok krvi i stvaranje molekula zvanih ATP glavni izvori energije ćelija.

Koliko menopauza utiče na zdravlje žene kasnije u životu?

Nema mnogo podataka o uticaju prolaska kroz menopauzu na žene kasnije u životu.

Tokom menopauze i perimenopauze nivo estrogena oscilira i na kraju opada. Estrogen štiti ženski mozak od starenja i podstiče neuralnu aktivnost.

Naučnici misle da su hormonalne promene koje se događaju na prelazu, koje prouzrokuju promene na mozgu, takođe ono što pokreće klasične simptome menopauze. Tada mogu nastupiti valunzi, noćno znojenje, poteškoće s pamćenjem i poremećaji sna uz anksioznost, depresiju i umor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here