pixabay.com

Gasite požar tako da mlaz aparata za gašenje usmerite na izvor požara i to činite s kratkim mlazovima, a još je važnije da ne paničite.

Ostanite prisebni – to je prvi savet koji Udruženje nemačkih vatrogasnih društava (BVBF) daje u slučaju da vam automobil zahvati požar. Naravno, savetovati vam da ostanete mirni dok vam ispod poklopca motora šuklja dim je kao tražiti od boksera da u ringu promoviše koncept mira i ljubavi.

Ali, bar pokušajte da budete racionalni, stanite s desne strane puta, uključite sva četiri migavca i isključite motor. Pre nego što vatra počne da se širi na interijer proći će minuti, tako da imate vremena da stanete na sigurno mesto.

Potom napustite automobil i ako imate aparat za gašenje požara, pokušajte da ugasite plamen. Podignite poklopac motora tek malo, da ne razbuktate požar. Zapamtite, pre podizanja poklopca motora, koji je verovatno vruć, navucite rukavice ili obložite ruke nekim materijalom – da se ne opržite.

Gasite požar tako da mlaz aparata za gašenje usmerite na izvor požara i to činite kratkim mlazovima. Proširi li se požar izvan granica prostora s motorom, udaljite se bar metar od plamena i pazite na smer vetra, prenosi autopress.hr.

BVBF savetuje da u automobilu imate aparat za gašenje požara sa dva kilograma smese za gašenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here