Pexels.com

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa, tako i oboljenja desni. Kako ističu stomatolozi, redovnim pranjem zuba uklanjaju se naslage hrane i bakterije sa površine zuba koji izazivaju karijes.

Iako mnogi smatraju da je pranje zuba jednostavan postupak, od ključnog značaja je pravilno četkanje, ali i izbor četkice za zube.

Donosimo vam tri saveta stomatologa na koje bi trebalo obratiti pažnju kada birate četkicu za zube.

1. Meke dlačice

Svaka četkica za zube koju odaberete treba da ima meke dlačice. Četkice za zube sa mekim vlaknima su nežnije za zube i desni. Četkice sa tvrdom dlakom mogu da uklone više naslaga, ali takođe mogu uzrokovati povlačenje desni. Ovo može da ošteti koren zuba i poveća osetljivost na hladnoću, toplotu i određenu hranu i piće.

2. Mala glava

Što se tiče oblika glave, postoje konvencionalne ili male. Preporučuju se četkice za zube sa manjom glavom (poput dijamanta), jer mogu dopreti na teško dostupna mesta, kao što su zadnji zubi. Oblik glave treba da bude udoban u ustima.

3. Električna četkica za zube

Iako je ručna četkica za zube dobra, električna četkica može bolje da ukloni naslage sa zuba. Može da dopre do teško dostupnih mesta vilice. Pored toga, mnoge elekrične četkice za zube imaju podešen dvominutni tajmer, koji može da vam bude opomena koliko dugo treba da perete zube.

Dodatni saveti

Zamenite četkicu za zube svaka 3 meseca ili kada čekinje pokažu znake istrošenosti. Istrošena četkica za zube neće dobro očistiti zube.

Osim prave četkice za zube, najvažnije je da perete zube pravilno i dovoljno dugo (najmanje dva minuta, dva puta dnevno ujutro i uveče).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here