Kako otkriti tajnu čoveka

0

Otac Vladislav Radujković

 Kritičari kažu da je ovo roman o moralu, snazi i volji naroda i spremnosti kojima se trpe sve podvale i nepravde, nasuprot ljubavi koju nam je Bog namenio.

Iza ovog neobičnog i poetičnog naziva stoji, kako kaže sveštenik Vladislav Radujković, "stvarna borba između biblijskih likova Davida i Golijata, ali ispričana iz ugla očevica, koji je Golijatov brat po krvi, a Davidov brat po veri. Radnja je, dakle, lični opis hroničara koji je biblijske činjenice video i doživeo, a na kraju svog života ih zapisuje, kao zaostavštinu svom učeniku – caru Solomonu. Njegova hronika daje pouke o moralu, veri i načinu kako da sve životne nedaće prevaziđe i ostane na putu pravde, bez obzira na zlo koje se ispreči na njegovom životnom putu".
 

Na pitanje ko je u njegovoj knjizi David, a ko Golijat i šta običan čitalac može da prepozna i nauči kroz njegovu knjigu, sveštenik Radujković kaže:

– Iza priče o istorijskim i biblijskim činjenicama krije se priča o svakom čoveku, bez obzira u kom vremenu živeo, o njegovim životnim borbama, nedoumicama i problemima. Na čitaocu je da izabere da li će biti David, to jest da li će kroz život ići čvrstom verom u Boga i Njegovu nebesku zaštitu, ili Golijat i oslanjati se samo na svoje snage, bez Boga kao Tvorca i Svedržitelja – kaže sveštenik Radujković koji je sam uradio slike na koricama svoje knjige.

 

Izložba ikona

Interesantno je da se otac Radujković bavi i ikonoslikarstvom, pa je u subotu u sedam uveče otvorena izložba ikona. – Što se tiče izložbe ikona, ona je deo Pokladne večere – objašnjava on.
– Ikonografijom se bavim još od srednjoškolskih dana, a od odlaska u Ameriku pokrenuo sam FrVlad Digitalni Hagiographi studio za izradu ikona, fresaka i drugih crkvenih potrepština. Izložba sadrži 15 ikona, uglavnom slavskih-svečarskih, a sav prihod od prodaje namenjen je našoj patersonskoj parohiji. Uz izložbu je održana i večera i zabavno-muzički program, a sve to kako bi se skupila sredstva parohije i kao priprema za predstojeći božićni post – kaže otac Radujković.

Danilo Marić, recenzent knjige, napisao je u svojoj recenziji da se u ovoj knjizi raspravlja "o temeljnim pitanjima starozavetnim, o tome šta i kome je Bog svuda prisutni rekao i dao", dok je Ilija Šaula, urednik izdanja, rekao da knjiga svojim sadržajem odgovara na ona pitanja o kojima često razmišljamo.

– Tajna čoveka nije nigde skrivena da je ne možemo otkriti, ona je u nama i otac Vladislav u ovom romanu nudi ključ kako bismo je otkrili – dodao je on.

 

Knjiga za posrnule duše

– Delo oca Vladislava Radujkovića svojom porukom obznanjuje svest o starozavetnim istinama iz kojih duhovnost proroka u čitaocu budi najskrivenije gnezdo utihlih i zamrlih saznanja o Tvorcu kao osnovi svega postojećeg i nepostojećeg. Delo se čita u dahu, ali ne samo jedanput. Budući krcato istorijskim činjenicama, suprotnostima, kao i sažetošću teksta, ono predstavlja pitko štivo za posrnule duše naše, koje su baš u tom posrnuću najbolje tlo da se bar okrenemo večitim vrednostima, pritajenim ili usnulim našom realnošću u kojoj bitišemo. U tom smislu, tekst oca Vladislava ima i svoj edukativni značaj’, rekao je recezent dr Milutin Srbljak.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here