pixabay.com

Iako brojni ljudi uzimaju lekove na recept, ali i “na svoju ruku”, stručnjaci kažu da se bez obzira na to mogu razboleti, odnosno imati nuspojave, čak iako se lekovi uzimaju onako kako je propisano.

U nastavku čitajte kako da prepoznate nuspojave leka, i koje su najčešće.

Kako možete uvideti nuspojave i koje su najčešće?

S obzirom na to da neki lekovi mogu imati toksične nuspojave, čak i u slučaju da se uzimaju onako kako je propisano, bitno je da prepoznate da li vam određeni lekovi štete.

Tako, na primer, neki lekovi, kao što su antibiotici, mogu prouzrokovati mučninu, ali to stanje nije toliko ozbiljno, i može se kontrolisati, a nuspojave nestaju posle nekog vremena.

Takođe, antikoagulansi, kao što je varfarin mogu prouzrokovari krvarenje, a opioidi poput oksikodona, hidrokodona ili fentanila pojačanu pospanost.

Isto tako, lekari savetuju da nikad bi trebalo ignorisati nuspojave kao što su krv u mokraći ili stolici, otežano disanje, zamagljen vid ili intenzivna glavobolja.

U takvim situacijama, kako navode, potrebno je odmah prekinuti sa terapijom. S obzirom na to da se ovi simptomi najčešće javljaju kod starijih osoba, oni ih uglavnom pogrešno povezuju kao posledicu starenja, pa ih ne pripisuju lekovima.

Kako biste izbegli toksičnost lekova, stručnjaci savetuju da je najbolje voditi evidenciju o simptomima koje prouzrokuje terapije koju koristite, uključujući dodatke ishrani i lekove bez recepta, pa prikupljene podatke podeliti sa doktorom koji će doneti najbolju odluku koji se lekovi smeju uzimati, a koji ne.

Tako su, kako je već i navedeno, najčešće nuspojave umor, vrtoglavica, mučnina, glavobolja i želudačno-crevni problemi.

No, ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, prouzrokuje invalididet, i zahteva bolničko lečenje ili medicinsku intervenciju.

Šta uraditi ako primijetite nuspojave?

Poželjno bi bilo da vas lekar, prilikom izdavanja recepta upozori na moguće nuspojave. Najbolje bi bilo da ga pitate da vam ukaže na moguće nuspojave, i na šta treba da obratite pažnju.

Iako u kutiji u kojoj se nalazi lek dolazi uputstvo o mogućim neželjenim dejstvima, ipak bi nuspojave koje nisu navedene u uputstvu odmah trebalo da prijavite lekaru ili farmaceutu.

Pacijenti u takvim situacijama ne bi smeli sami da smanjuju dozu leka, niti da prestanu da ga uzimaju ili čak da počnu da uzimaju neki drugi lek, a da se prethodno nisu posavetovali sa lekarom.

Da li se nuspojave mogu izbeći?

Iako se nuspojave ne mogu uvek izbeći, ponekad ih je moguće ublažiti. Na primer, ako je neželjeni efekat leka umor, trebalo bi ga, ukoliko je moguće, uzimati uveče pre spavanja.

Prilikom uzimanja nekih lijekova nuspojave se javljaju samo na početku liječenja te kasnije nestaju same od sebe.

No, oprez se savetuje pre uzimanja drugog leka kojim se ublažavaju posledice prvog. O tome bi svakako pre početka uzimanja određene terapije trebalo razgovarati sa lekarom, jer možda postoji drugi medikament koji ćete bolje podneti i tako izbeći potencijalno uzimanje leka za lek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here