pixabay.com

Veliki procenat odraslih ima problem sa zadahom u nekom trenutku svog života, a on ponekad može da bude i znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Zadah obično nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako određena hrana, poput belog ili mladog luka, ponekad može da zada samo privremeno neugodan miris, to obično nije uzrok hroničnog zadaha.

Hrana koju bi trebalo izbegavati su mladi i beli luk, pržena hrana ili druga hrana sa visokim udelom masti, šećer, lepljiva hrana, poput karamela, zaslađeni napici.

Hronični zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje bakterija u ustima, na primer zbog loše oralne higijene, loše ishrane, parodontalne bolesti, karijesa, hronično suvih usta, pušenja, infekcije usta, a ponekad i ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.

Šta može da pomogne da se rešite zadaha?

Jedite limun

Pokazalo se da limunov sok ima fitohemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu da pomognu u suzbijanju bakterija i gljivica, pa smanjuju upalu u ustima.

Pijte puno vode

Suva usta mogu da prouzrokuju zadah jer je suvoća plodna podloga za bakterije koje proizvode jedinjenja neprijatnog mirisa.

Jedite peršun

On je takođe efikasan u borbi sa zadahom jer je peršun bogat hlorofilom koji pomaže u neutralizaciji zadaha i deluje osvežavajuće. Isti efekat ima i sok od svežeg krastavca i celera.

Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog maslinovog ulja, semenki, orašastih plodova i ribe.

Ali, ako uzrok zadaha ne nestaje ni nakon promene prehrambenih navika, najbolje je da se posavetujete sa dektorom oko mogućih rešenja problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here