pixabay.com

Upala sinusa ili sinuzitis je veoma česta pojava i skoro da je svako bar jednom imao problema sa sinusima u vidu bola, otečenosti, zapušenosti nosa. Neke od lekovitih biljaka, poput bosiljka i đumbira – mogu biti od pomoći.

Sinusi su zapravo šupljine koje se nalaze u našoj lobanji, ispunjene su vazduhom, i u njima se proizvodi sluz kojom se ispiraju alergeni i sve druge čestice koje se nalaze u nosu. Kada dođe do otoka tkiva sinusa, onda se taj vazduh i sluz zatvaraju, sinusi su zapušeni, i dolazi do infekcije, samim tim i bola.

U borbi sa tim problemom, biljke mogu da pomognu na nekoliko načina, a jedan od najefikasnijih je inhalacija.

– Možemo da koristimo suve biljke za inhalaciju. Treba nam recimo jedna šaka hajdučke trave, koju stavite u litar ključale vode, i onda se naparavate nad tom parom koja iz nje izlazi i koja je bogata tim etarskim uljem koje deluje protivupalno – rekao je za RTS narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Dodaje da se za inhalaciju mogu koristiti i esencijalna ulja od kojih preporučuje eukaliptusovo i nanino ulje, a ulja bora i limuna su posebno preporučljiva za borbu sa sekretom i izbacivanjem sluzi.

– Potrebno je litar vode, stavite dve, tri, četiri kapi etarskog ulja, i udišete tu paru nekoliko minuta, a važno je da zatvorite oči, posebno ako u mešavinu ulazi nana – kaže Antonijević.

Za zdravlje sinusa, preporučljiv je i čaj od đumbira, koji može da se gaji i kod nas, iako je tropska biljka.

– Za čaj može da se koristi svež ili sušeni đumbir. Ako imamo sušeni, jedna kafena kašičica se prelije šoljom ključale vode, promeša se, ostavi se da odstoji dva, tri minuta i popijete – objasnio je Antonijević.

Čaj od svežeg đumbira priprema se tako što se uzme komad đumbira veličine palca, koji se nasecka i ne mora da se oljušti. Ako želite, najlakše se ljušti kašičicom za kafu. Stavite đumbir u hladnu vodu koja treba da provri. Posle ključanja u trajanju od jednog minuta, treba skloniti sa vatre, ostaviti da stoji desetak minuta. Pije se što topliji čaj.

Inhalacija i bosiljak

Osim đumbira, još jedna ljuta biljka je odlična za probleme sa hroničnom upalom sinusa, a to je ren.

Antonijević kaže da je i samo rendanje ove biljke blagotvorna praksa. Iako može izazvati suze, preporuka je da se ren renda tokom sedam dana, a može se po malo narendanog rena pojesti.

Za glavobolje koje prate upalu sinusa, dobar izbor za inhalaciju je bosiljak.

– Jedna šaka listova bosiljka ide na litar ključale vode za inhaliranje. A možete i da pijete svakodnevno čaj od lista bosiljka, on je vrlo prijatnog ukusa, rado ga piju i deca. Jednu supenu kašiku listova bosiljka prelijete šoljom ključale vode, promešate, poklopite, ostavite da stoji 20 do 25 minuta, procedite, i popijete dve do tri šolje tog čaja tokom dana – dao je recept Antonijević.

Naglašava da je ovaj čaj koristan i za druge vrste respiratornih infekcija.

Još jedna biljka koje je od pomoći kada je u pitanju upala sinusa virusnog porekla je – zova. Tu je i lekovita maslina.

– Postoje kapi za nos koje se prave od lista masline i semenki grejpfruta, malo je poznato da je grejpfrut izuzetno lekovita biljka, posebno semenke sa snažnim antibakterijskim dejstvom. Deluje blagotvorno na jetru. List masline deluje protivupalno. Potrebno je dve supene kašike osušenih listova masline, koje stavite u 200 mililitara vode, dodate 20 semenki grejpfruta, pustite da to provri, onda dodate kafenu kašičicu morske soli, pustite da to vri minut, dva, skinete sa vatre i ostavite da stoji jedan sat, procedite i koristite kao kapi za nos – ispričao je Antonijević.

Preporučuje da se ove kapi koriste tri puta dnevno, po 20 kapi u svaku nozdrvu. Kapi treba čuvati u frižideru, dva dana, u čistoj suvoj flašici sa pipetom. Za četiri, pet dana, navodi Antonijević, trebalo bi da se oseti pun efekat ovih kapi na probleme sa sinusima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here