Leti su fino izdepilirane i besprekorno glatke noge gotovo pa obaveza. Međutim, šta raditi kada svuda po koži na nogama imamo vidljive tamne tačkice?

Zašto nastaju ove tačkice i kako ih se rešiti? 

Pre svega, ove tamne tačkice su deo korena dlake koji se nalazi na gornjem sloju kože, pa ih brijač ili krema ne mogu ukloniti. I koliko nam noge bile glatke one se vide i kvare čitavu priču.

Iako često nailazimo na informaciju da se kod crnih tačkica radi o zatvorenim porama, odnosno malim miteserima, to nije tačno. Crne tačkice prvenstveno su vidljive nakon brijanja a pogotovo kod žena koje imaju jako tamne i debele dlake na nogama. One su deo korena dlake koji se nalazi na gornjem sloju kože, pa brijač ili krema ne mogu to otkloniti.

Najbolji način da izbegnete ovaj prizor je uklanjanje dlaka tako što ćete ih ukloniti zajedno sa korenom. Epilacija, depilacija voskom ili šećernom pastom su metode koje se prpeporučuju. Laser je dobra, ali prilično skupa metoda. Međutim, kod žena sa vrlo osetljivom kožom ne preostaje ništa drugo nego da uzmu brijač u ruke.

Da bismo se rešili ovih tačkica, treba tačno da znamo kako da depiliramo noge

Ako spadate u grupu žena za koje jedino brijač dolazi u obzir, onda se “pravilno” obrijte. Pre svega to znači da ćete kupiti dobar brijač, sa što više nožića. Prilikom upotrebe je veoma bitno da on bude uvek čist i uvek oštar. Noge ćete pripremiti tako što ćete ih “omekšati” pre brijanja.

Ukoliko je vaša koža osetljiva, prilikom brijanja koristite gel za tuširanje ili penu, kako bi brijač klizio po površini noge. Dlačice po nepisanom pravilu brijte u suprotnom smeru, dok na osetljivim delovima to radite u smeru rasta dlačica.

Ono što je veoma bitno je da ne prelazite više puta isto mesto.

Nakon brijanja kožu ohladite i smirite odgovarajućim losionom.

Savet: Uradite piling pre svakog brijanja, a idealno bi bilo svakodnevno. To će sprečiti urastanje dlačica i pravljenje crnih tačkica.

U drogerijama i apotekama postoje brojni pilinzi koje možete kupiti. Međutim, možete napraviti i domaći piling kod kuće za koji su vam potrebna samo dva sastojka. Palenta i med, koje ćete sjediniti i njime pilingovati predeo koji želite.

Zanimljivost:

U Americi postoji prigodan pojam za noge sa crnim tačkicama: Strawberry Legs – ušto u slobodnom prevodu znači: „jagodaste noge“. S obzirom da brojne crne tačkice podsećaju na sitne semenke koje se nalaze na tom slatkom voću, ovaj naziv je potpuno opravdan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here