pixabay.com

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru otkrili su da oboleli 20 odsto češće osećaju bol i nelagodu tokom dana koji su kišoviti i vetroviti sa niskim atmosferskim pritiskom nego danima sa uobičajenim vremenskim prilikama.

Studija koju je finansirala humanitarna organizacija Versus artritis proučavala je 2.658 ljudi koji su svakodnevno pružali podatke na uvid o svom stanju tokom šest meseci. Grupa ispitanika je imala niz različitih zdravstvenih problema, pretežno povezanih s artritisom, ali oni su uključivali i fibromijalgiju, migrenu i neuropatski bol.

Prema istraživanju, danima u kojima je bila povećana vlažnost vazduha najčešće se javljao bol, dok je „suvim“ danima stanje bilo najbolje. Nešto niži pritisak i jači vetar takođe su bili povezani s bolnijim danima, mada u manjoj meri u odnosu na vlagu.

„Smatra se da vreme utiče na simptome kod pacijenata s artritisom. Ipak, i pored mnogih istraživanja koja su u fokus stavila postojanje i prirodu ovog odnosa, ne postoji naučni konsenzus. S obzirom na to da možemo prognozirati vremenske prilike, možda je moguće razviti i takozvanu prognozu pojave bola“, prenosi Kliks.

„Ovo bi omogućilo ljudima koji pate od hroničnih oboljenja da planiraju svoje aktivnosti, završavajući teže zadatke u danima za koje se predviđa da će biti manje bolni“, rekao je profesor Vil Dikson sa Univerziteta u Mančesteru, koji je vodio istraživanje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime