youtube.com/Nedeljnik Vreme

Pred obeležavanje godišnjice “Oluje”, nekadašnji čelnik vojno-obaveštajne agencije Hrvatske, Markica Rebić progovorio je o operaciji u kojoj je proterano 250.000 Srba, ubijeno više od 1.800 lica i spaljeno oko 22.000 srpskih kuća.

U vreme rata u Hrvatskoj Markica Rebić bio je jedan od osnivača Sigurnosno-informativne službe (SIS) i Hrvatske izveštajne službe (HIS), i samim tim čovek koji je upoznat sa mnogo toga o čemu se niti danas ne zna dovoljno ili uopšte ništa ne zna.

Bio je i čovek koji je bio usko povezan sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom. U isto vreme, mnogi ga godinama gledaju kao čoveka koji je, pozivajući se na zakone, kršio ljudska prava građana, prisluškivao novinare…

Uloga SAD

Prema rečima Rebića, Hrvatska nikada od međunarodne zajednice nije dobila zeleno svetlo za “Oluju” niti postoji ijedan službeni dokument u kojem je napisano da je neko Hrvatskoj odobrio vojno rešenje.

Kazao je i kako je pre “Oluje” američki vojni izaslanik iz američke ambasade u Zagrebu došao kod njega u kancelariju i rekao mu da ako se Hrvatska odluči za vojno rešenje situacije u samoproglašenoj SAO Krajini i ako to napravi u roku od deset dana i sve bude prema Ženevskoj konvenciji, da će SAD sprečiti prijatelje u Kontakt grupi da se Hrvatska vrati na početnu poziciju.

Govoreći dalje kazao je kako su u to vreme Englezi i Francuzi hteli da podrže Srbe da osvoje Bihać i tada proglase kraj rata, kao i da bi to bila jedna pregovaračka pozicija koja bi im odgovarala. Prema njegovim rečima, na međunarodnoj konferenciji, koja bi se tada održavala, Hrvatska bi postala deo neke nove Jugoslavije u kojoj bi postojala mala-velika Srbija. Tvrdi kako bi se Amerikanci složili s time.

Dogodila se “Oluja”, a kako je Rebić rekao za “Jutarnji list”, Amerikanci nisu Hrvatsku vratili na početne pozicije, ali su Hrvatsku vojsku zaustavili pred Banjalukom.

6 COMMENTS

  1. Dani posle Oluje,sam slusao Hrvatski lokalni radio iz Cikaga.Oni su tada javno rekli i objavili izjavu pastuva Bila Klintona dan uoci OlijeIdite ali nemoj da bud suvise krvavo.Zlikovci su pokrenuli razbijanje Jugoslavije i ratove i Bljesak i Oluju.Americki ambasador je na hrvatskom tenku stajao i pretio ustaske zlocine za vreme bljeska
    .Ko je sebi dao pravo da bombarduje Jugoslaviju be ikakvog razloga.Silan antihriscska Amerika i njeni sateliti

  2. Добио задатак да опере САД која сада хоће Србију у својој сфери утицаја…прво су испуњавали жеље Немцима да растуре Југославију, а сада би “пуј-пике не важи ” ???….Није проблем односа Србије и САД Хрватска, него бомбардовање 1999, отимање Косова и Метохије и “силовање” Србије две и по деценије ! Испеглаће Американци односе са Србима када исплате ратну одштету, повуку окупационе трупе НАТО-а са Косова и Метохије, и стану иза формирања Федерације српских земаља на Балкану !!!

  3. izgleda ste zaboravili da stavili SRJ pod sankcije koje uzrokovale najvecu inflaciju u istoriji ljudi?

  4. Ljudi svi počinjete oluju to je kamuflaza !
    Milosevic i Tudjman su se dogovorili
    Da Srbi iz krajine se nasele na Kosmet šta će Miloševiću Srbi u
    Hrvatskoj koji žive u kršu zar nije
    Bolje naseliti ih n Kosmet a albance
    proterati .
    Srbi iz Hrvatske bi imali na Kosmet
    zemlju obradljivu a ne krš i kamen!
    Srbi su koliko puta došli do Zagreba
    Pa onda povlačenje to svi znamo !

    • Ne lupetaj gluposti – to u vezi dogovora je Gebelsovska propaganda protiv Miloševića i Srba koji su se borili da očuvaju Jugoslaviju dok su je svi drugi razbijali !!! Oluja je osmišljeni, organizovani i realizovani progon srpskog naroda sa teritorije Hrvatske – to je istina koju svi znamo !!! Veliki broj proteranih Srba je ostao u Republici Srpskoj, a ostali su došli u centralnu Srbiju – to sa Kosovom i Metohijom nema nikakve veze !!!

  5. Ne baljezgaj neno , to je politicko korektna verzija. Nisi cula za dogovor u Karadjordjevu? Taj cuveni dogovor Tudjmana i Milosevica, kao i za Becki dogovor Karadzica i Bobana. A mozda ne zelis da cujes da Dragan i Mile takodjer suradjuju i slave zajedno svvoje rodjendane??
    Slobo je prodao i Slavoniju i Krajinu Franji. I topo dogovoru iz Karadjordjeva. Mnogi Krajisnici koje je Slobo na Kosmet doveo – su ponovo bezali sa Kosmeta na Zapad i tu otvorili svoje duse, jer su shvatili da ih je Slobo tu naselio da bi pojacao srpski faktor na Kosovu. Nije mu uspelo. Krajisnici nisu kosovski Srbi. Ali eto – ima uvek neko dezurni koji politicko korektnu pricu prica i sebe i druge laze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here