pixabay.com
Kotor

Potpredsednik Turističke organizacije Rusije (RST) Jurij Barzikin ocenio je rizike koji prete ruskim turistima u inostranstvu, pa i u Crnoj Gori. Jedan od njih je vraćanje kući sa koronavirusom.

U razgovoru za list „Večernja Moskva“ ekspert je podsetio da su ruski turisti već u nekim državama osetili nekorektan odnos prema sebi.

– Dešavale su se neverovatne situacije, čak i ucene: Vratite naše (državljane iz Rusije), pa ćemo mi pustiti vaše (ucena Crne Gore). U drugim državama nisu dozvoljavali putnicima da uđu u hotele, na javna mesta – objasnio je Barzikin.

On je podsetio da u jednom broju država još uvek lete ruski avioni koji vraćaju građane Rusije i naglasio da će prilikom obnove avio-saobraćaja gore navedene okolnosti biti uzete u obzir.

Postoji još jedna opasnost za Ruse – rizik da će doneti koronavirus kući.

– Ona je u Moskvu prvi put stigla, ne iz Kine, već iz Evrope – objasnio je Barikin.

Ipak, sagovornik lista je dodao da pre nego što se donese bilo kakva odluka, rizike će oceniti ruske službe: Rospotrebnadzor i Ruska avijacija.

Barzikin je pozvao sunarodnike da se ne brinu da će opet doći do zatvaranja granica. Za takav slučaj je već napravljen akcioni plan. Ipak, ako dođe do pogoršanja situacije sa epidemijom virusa korona, on je pozvao da se prekine odmor i odmah vrate kući.

Podsetimo, crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je ranije da otvori granice za državljane Rusije i Azerbejdžana.

Podsetimo, u martu je Crna Gora uslovila izvođenje državljana Rusije iz ove zemlje zbog virusa korona sa izvođenjem istim avionima njihovih državljana iz Rusije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here