Kakvu hranu jedemo?

0

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić izjavio je da možemo biti zadovoljni kvalitetom i bezbednošću hrane u Srbiji.

 

Broj uzoraka koji su neispravni i ne odgovaraju Zakonu o bezbednosti hrane i važećim pravilnicima kreće se ispod jedan odsto.

 

 

 

 

U narednih nekoliko dana sa radom trebalo da počne i Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici koja će kontrolisati rad ostalih laboratorija, odnosno vršiće takozvane ring testove sa drugim laboratorijama na osnovu kojih će se utvrđivati koliko te laboratorije daju pouzdane rezultate.

"Zakon o bezbednosti hrane polako pušta korene u Srbiji, a njegovo sprovođenje je sve lakše" , kazao je Pajkić novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), naglašavajući da su svi proizvođači, ali i potrošači postali svesni svojih zakonskih prava i obaveza.

 

Generalni inspektorat objavio je konkurs za sklapanje ugovora sa laboratorijama koje će u ime Ministarstva poljoprivrede raditi određene analize, podsetio je Pajkić, dodajući da će sve laboratorije sa kojima bude sklopljen ugovor obavezno biti u tom sistemu. On je ukazao i da će biti raskinut ugovor sa onim laboratorijama kojima Nacionalna referentna laboratorija da negativnu ocenu.

 

Pajkić je pozvao i sve one koji se bave prozivodnjom i prometom hrana da se upišu u centralni registar, upozoravajući da će se oni koji to ne budu učinili nakon 11. juna 2011. godine, smatrati ilegalnim poslodavcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here