Kamengrad, čuvar identiteta!

0

– Sve je prelepo i fascinantno, svi sadržaji koji nudi ovaj mali grad, ali od svega mi se najviše dopala Crkva kneza Lazara, koja me je naprosto oduševila. Kada na njoj budu oslikane i freske biće još lepša – rekla je za "Vesti" Milica Lakić iz švajcarskog Vintertura, koju smo zatekli u razgledanju Andrićgrada u kojem je i renesansno pozorište sa 350 mesta, multipleks bioskop sa tri dvorane.

Tu su i obrazovni i naučni objekti, Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku, Akademija lepih umetnosti, kao i administrativni objekti, gradska kuća (opština), Upravna zgrada HE Višegrad. Mnogo je turističkih i komercijalno-poslovnih objekata – hotel, dva hostela, karavan-saraj i Vizantijski dvor (smeštajno-ugostiteljski sadržaji), gradska pijaca, marina za turističke brodove, helidrom, restorani, kafei, poslastičarnica, pivnica, knjižara, zlatara, apoteka, banka.

"Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova", napisao je Ivo Andrić.

Upravo on je inspirisao slavnog režisera Emira Kusturicu koji je podigao ovaj mali grad s pogledom na most koji je Andrić opisao u svom romanu "Na Drini ćuprija" i za isti dobio Nobelovu nagradu.

Andrićgrad se nalazi na višegradskom poluostrvu smeštenom između ušća rečice Rzav u Drinu i čuvenog mosta Mehmed-paše Sokolovića, a građen prema idejnom rešenju Emira Kusturice, koji je svoje drugo graditeljsko delo opisao kao "spomenik multikulturalnom životu".

Ovde je reč o velikom graditeljskom projektu, rezultatu saradnje Vlade Republike Srpske, Skupštine opštine Višegrad i preduzeća Lotika koje pripada poznatom filmskom reditelju, ujedno vlasniku 51% celog Kamengrada.

 

Vizionarsko delo

– Ovaj projekat, posebno Andrićev institut, koji je zajedničko delo Vlade RS i Vlade Srbije, vraća nadu da veliki ljudi poput Ive Andrića neće biti zaboravljeni. Andrić je jedan od najvećih svetskih pisaca, ali je jedini pisac na svetu koji ima svoj grad. Najvažnija institucija u Andrićgradu je Andrićev institut, koji treba da liči na Geteov institut i slične ustanove u svetu. Ovakvi projekti odlična su brana reviziji istorije i pustim željama onih koji okidač istorije žele da prebace na naš prst – rekao je Kusturica.

U arhitektonskom pogledu grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posetioci s punim pravom mogu da se vrate u prošlost, koja praktično spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

Ideja o nastanku Kamengrada javno je objavljena krajem 2010. godine, a već u aprilu 2011. formiran je Andrićgrad d.o.o. kao preduzeće bazirano na javno-privatnom partnerstvu sa zadatkom izgradnje, a kasnije i upravljanja kompleksom.

 

Crkva kneza Lazara

Posebnu lepotu i pažnju posetilaca privlači crkva Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih srpskih mučenika, koja je verna kopija manastira Visoki Dečani na Kosovu. U njoj je se nalazi i poklon ruskih vernika, prelepa ikona.

Ceremonija zvaničnog otvaranja kompleksa Andrićgrad uz prisustvo najviših zvaničnika RS i Srbije, povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata, održana je 28. 6. 2014. godine, a otkriven je i mozaik posvećen Gavrilu Principu i pripadnicima Mlade Bosne.

Povodom otvaranja Andrićgrada idejni tvorac reditelj Emir Kusturica objasnio je da će kompleks "biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here