EPA

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je da je Kina postala “agresivnija i agresivnija” u godinama otkako je on bio na čelu britanske vlade i pokušao da izgradi bliskije odnose sa Pekingom.

Govoreći pred Komitetom za spoljne poslove Velike Britanije u utorak, Kameron, koji je bio premijer od 2010. do 2016, rekao je da iako je bilo mnogo podsticaja za Britaniju da razvija poslovne odnose sa Kinom u prethodnoj deceniji, “mnogo se promenilo” od tada.

Kameron je ukazao na navodnu represiju Kine nad muslimanima Ujgura u provinciji Sinđang, što Peking negira, kao i na njenu politiku u Hong Kongu i njenu “diplomatiju vukova ratnika” kao neke od primera agresivnog stava zemlje.

Ipak, Kameron je insistirao na tome da je i dalje ključno sarađivati sa Pekingom po raznim političkim pitanjima jer Kina predstavlja “petinu čovečanstva”.

U međuvremenu, Kina je u ponedeljak izvestila da je uhapsila šefa prekomorske konsultantske firme zbog navodnog prikupljanja osetljivih podataka o toj azijskoj državi u ime britanske tajne obaveštajne službe MI6.

2 COMMENTS

  1. U ćemu se odražava ta agresivnost Kine? Šalje brodove u Sredozemlje, Crno more, vojsku u Afriku i na Bliski istok, ili šta?

  2. Ovaj Kamerun ima obraz kao djon od Vojnicke cizme , debeo , dakle pre nego se bilo sta zapita nek razmisli sta ce mnjegovi vojnici na KiM ili u Siriji Iraku i jos nekim ratistima ovog sveta , samo nemoj da pominje UNO ili NATO , oni prvi su maska za USA a ovi drugi su Vojska 4.RAJHA !
    dosta vise, ziveli slobodni narodi sveta !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here