Kanadske oružane snage se povlače iz BiH

0

Osnovni cilj učešća kanadskih snaga u BiH je pomaganje u reformi odbrane, reintegraciji ratnih veterana u civilno društvo i priključenju BiH programu "Partnerstvo za mir" NATO.

 

Kanadske trupe patroliraju terenom
 

Povodom povlačenja preostalih kanadskih vojnika iz BiH u ponedeljak, 29. marta, u glavnom štabu u Sarajevu, Kanađani će prirediti prigodnu svečanost, najavljeno je u Otavi.

Kanadske oružane snage aktivne su na Balkanu još od septembra 1991. godine, a operacija "Bronza" je poslednja u nizu kanadskih misija u BiH.

Brojne trupe bile su raspoređene u BiH od februara 1992. u sastavu Unprofor čiji je komandant Glavnog štaba, a potom komandant Sektora Sarajevo tokom 1992. godine bio general Luis Mekenzi. Zatim su usledile mirovne operacije IFOR i SFOR u kojima su Kanađani, takođe, imali brojno i vidno učešće.

Oni su pomagali ne samo u očuvanju mira, već i u posleratnoj društvenoj i infrastrukturnoj obnovi.

Od 1992. više od 40.000 Kanađana služilo je u BiH, a 23 pripadnika kanadskih mirovnih snaga je poginulo u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Štab snaga NATO u Sarajevu obavlja zadatke antiterorističkog karaktera, pruža podršku Tribunalu za ratne zločine u Hagu u vezi sa osobama optuženim za ratne zločine i razmenjuje obaveštajne podatke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here