Tanjug
Karl Nehamer i Ana Brnabić

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je danas u Beogradu da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

Nehamer je, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da su odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, jer je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner.

– Trenutno smo suočeni sa ratom u Evropi sa kojim niko nije računao. Doživeli smo invaziju na jednu zemlju. Upravo je zbog toga važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji – podvukao je on.

Nehamer je kazao da su pristupni pregovori uvek komplikovani, dodajući da je tako bilo i za Austriju. To je, kako kaže, intenzivan proces, a i zemlje EU moraju da urade svoj domaći zadatak da se ubrza taj proces. Nehamer je naveo da je briga bila velika, jer je činjenica da Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, a i Kina želi da se pozicionira.

– Austrija sebe vidi kao most i ima interes da se pristupni proces Zapadnog Balkana ubrza.
U vremenu u kojem živimo neophodno je da prijatelje približimo sebi. Imamo velike zadatke koje zajedno treba da savladamo. Austrija je i veliki investitor u Srbiji, jer je ovo tržište interesantno za Austriju i EU. Produbićemo dalje našu bilateralnu saradnju – rekao je Nehamer.

Nehamer je podvukao da će Austrija raditi na daljem produbljenju odnosa sa Srbijom i regionom.

– Ponosno mogu reći da mi imamo jednu od najvećih dijaspora iz Srbije u Austriji. Ponosni smo na naše državljane poreklom iz Srbije, koji poštuju svoju novu domovinu, a ne zaboravljaju maticu. To nas povezuje – istakao je on.

1 COMMENT

  1. Срби печалбаре по Аустрији, носе паре у Србију, Канцелар и Брнабичка задовољни. Све козе на броју. Где су свраке да нам памет попију.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here