Pexels

Razvoj raka debelog creva, takođe poznat kao kolorektalni karcinom, može da se otkrije zahvaljujući jednom iznenađujućem simptomu koji se pogoršava noću. Reč je o upornom kašlju, a koji je najizraženiji u kasnim večernjim satima.

Prema stručnjacima iz “Cancer Research UK”, kašalj može da ukaže na to da se rak proširio na pluća. Kada je u poodmakloj fazi, kolorektalni rak se širi na ovaj organ, ali i jetru.

Najčešće, lekari dijagnostikuju rak debelog creva tek kada dođe u ovu fazu. Osim kašlja, oboleli može da ima i sledeće simptome:

kratak dah,
infekcije donjih disajnih puteva,
iskašljavanje krvi,
nakupljanje tečnosti u grudima i plućima.

Uobičajeni simptomi kolorektalnog karcinoma su umor, slabost i gubitak apetita. U progresivnom stadijumu, mogu da budu praćeni nelagodom ili bolom u desnoj strani trbušne duplje, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem stomaka (ascites), žuticom i svrabom.

Prema stručnjacima iz “Cancer Research UK”, rizik od razvoja kolorektalnog raka zavisi od faktora kao što su starost, genetska predispozicija i način života. Ishrana takođe može da utiče na rizik od razvoja raka. U najčešće faktore rizika se ubrajaju preterivanje u konzumaciji crvenog i prerađenog mesa, gojaznost, kao i nedovoljna količina vlakana u organizmu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here