Kanda Kodža i Nebojša” večeras u “Akademiji

0

 

"Kanda Kodža i Nebojša" prvog dana 2010. godine sviraće u beogradskoj "Akademiji"
 

 

"Kanda Kodža i Nebojša", sastav čije ime je nastalo usled igranja sa arhaizmima, formiran je u Beogradu pre 18 godina, a prvobitnu postavu činili su Vladislav Rac (bas), Rastko Lupulović (gitara), Stevan Dimitrijević (bubanj) i Oliver Nektarijević (glas).

 

Debitantsko izdanje ovog benda bio je koncertni album "Guarda Toma!" objavljen 1996. za izdavačku kucu "Metropolis", a njihovo prvo studijsko ostvarenje "Igračka plačka" (1998.) često se navodi kao jedan od najvažnijih srpskih rok albuma devedesetih.

 

Sledeći album "Become" (B92) uglavnom je stvaran tokom proleća 1999. u vreme NATO bombardovanja i ponudio je pesme sa više relaksiranim rege i acid jazz uticajima.

 

Krajem 2001. grupa se povlači iz javnosti, da bi nakon jednoipogodišnje pauze, u novoj postavi, ponovo stupili na scenu.

U narednom periodu, bend radi na novim pesmama sa izraženijim bluz i rok pristupom, zadržavajući prepoznatljivu rege osećajnost i spiritualnost, što rezultira objavljivanjem albuma "Prekidi stvarnosti" (PGP RTS), sredinom 2005. godine.

 

Novo studijsko izdanje naišlo je na odlične reakcije publike i kritike, a album je promovisan na brojnim koncertima u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije. Krajem godine, bendu se priključuje i poznati beogradski crossover trubač Zerkman.

 

U decembru 2006. grupa učestvuje u rok operi posvećenoj Mocartu koja je delo Irene Popović, kompozitora klasične muzike. U septembru 2007. izlazi DVD izdanje sa koncertnim snimcima iz 2006.

 

Peti album "Kande Kodže i Nebojše" pod nazivom “Deveti život” (PGP RTS) pojavljuje se sredinom oktobra 2008. i po izboru čitalaca, kao i kritičara uticajnog veb-magazina "Popboks", biva proglašen najboljim domaćim rok albumom za tu godinu.

 

Sastav "Kanda Kodža i Nebojša" danas čine: Oliver Nektarijević (vokal), Vladan Rajović (bubnjevi), Nenad Pejović (gitara), Janko Mostarlić (gitara) i Branislav Dragović (bas).
 

Vrata Velikog i Malog kluba otvaraju se u 22h! Cena koncertne ulaznice je 600 dinara, dok će karta za tech/house žurku koštati 300 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here