Španija na čelu EU

0

 

Španski premijer Hoze Luis Sapatero izjavio je tim povodom da je glavni cilj njegove zemlje da se tokom predsedavanja EU "izbori za ekonomski oporavak i da učini evropsku ekonomiju produktivnijom, inovativnijom i stabilnijom".

 

Sapatero je u kratkom videu, postavljenom na veb sajtu koji je španska vlada pokrenula u čast početka predsedavanja Unijom, dodao da pod novim Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu 1. decembra, 27-člana EU mora da radi na tome da bude više prisutna na globalnoj političkoj sceni.

 

"Moramo da učinimo Evropu snažnijim faktorom u međunarodnom kontekstu, Evropu koja brani i širi vrednosti mira, saradnje i dijaloga između svih naroda", naveo je Sapatero.

 

Španija je prva zemlja koja će u skladu sa Lisabonskim ugovorom šestomesečno liderstvo deliti sa novopostavljenim, stalnim predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem. Šefica diplomatije EU će biti Ketrin Ešton.

 

Bivši premijer Belgije Rompej će predsedavati samitima šefova država i vlada i upravljati agendom Unije, dok će Španija tokom svog šestomesečnog predsedavanja voditi sastanke na nižim nivoima.

 

Podrška integraciji Zapadnog Balkana

 

 

Španija je ranije najavila da je glavni cilj njenog predsedavanje EU, osim pronalaska izlaza iz ekonomske krize, da podstakne zapošljavanje i privredni rast, što je naročito ambiciozan cilj kada se ima u vidu da ona od svih zemalja Unije ima najveću stopu nezaposlenosti, čak 17,9 odsto, što je duplo više od evropskog proseka.

 

"Želeo bih da bude jasno. Stav je premijera i čitave španske vlade da će novi evropski predstavnici voditi, davati snagu i upravljati EU u prvoj polovini 2010. godine", rekao je šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos predstavljajući u Briselu prioritete španskog predsedavanja, koje je počelo danas u ponoć.

 

"Španija neće izbeći svoju odgovornost, ali mi ćemo to činiti sa skromnošću, diskrecijom, kroz svoj rad i podršku.To je ono što smo odlučili i što smo se dogovorili sa stalnim predsednikom (Rompejom) i visokim predstavnikom (Ketrin Ešton) i mogu reći da neće biti nadmetanja nego dopunjavanja. Mi ćemo biti podrška novim institucijama i rukovodećim ličnostima", dodao je Moratinos.

 

Madrid je takođe obećao da će u narednih šest meseci nastaviti da pruža podršku evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

 

Najavljeno je i da će Španija, 10 godina posle samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, organizovati novi takav susret na visokom nivou, u maju u Sarajevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here