EPA/Dennis Brack
Sedište CIA u Lengliju

Bivši ambasador u Rusiji, sada kandidat za direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns dobro se razumeo u ruska pitanja i uvek je shvatao i važnost dijaloga između Moskve i Vašingtona, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Oduvek je bio veoma ‘uravnotežen’ Amerikanac koji je štitio interese svoje zemlje, ali je pritom shvatao važnost dijaloga između Moskve i Vašingtona – precizirao je Peskov.

On je istakao da je Berns dobro razumeo Rusiju, „tačke napetosti“ u rusko-američkim odnosima i nikada nije bio „glupi jastreb“. Tokom rada u Moskvi kao američki ambasador pokazao se kao vešt diplomata, konstatovao je portparol Kremlja.

Ranije je Berns pozvao da se Rusija ne potcenjuje i da se proširi krug zemalja za suprotstavljanje Moskvi. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države treba trezveno da procenjuju potencijalne pretnje Rusije.

Berns je bio američki ambasador u Moskvi od 2005. do 2008. godine. U Stejt departmentu dostigao je do ranga zamenika državnog sekretara. Berns se penzionisao iz službe za spoljne poslove 2014. godine nakon 33 godine diplomatske karijere. Trenutno predsedava Fondom „Karnegi“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here