Kapčan: Slede politički koraci za dogovor Srbije i Kosova

0
EPA/Đorđe Savić

Administracija novog predsednika Džoa Bajdena ne bi trebalo da odbaci pozitivne strane i dostignuća Trampove politike, među kojima su i ona koja se tiču Balkana.

Normalizacija ekonomskih odnosa Kosova i Srbije samo je prvi, ali nedovoljan korak, iza koga će slediti potezi kojim bi trebalo da se postignu uspesi u političkoj normalizaciji, kaže direktor evropskih studija njujorškog Saveta za spoljne poslove i profesor na Univerzitetu Džordžtaun, Čarls Kapčan u razgovoru za Danas.

Kapčan je dobar poznavalac regiona, pošto već decenijama prati razvoj američke politike na Balkanu. Njegova knjiga o američkom izolacionizmu upravo je izašla iz štampe, a u nekoliko svojih poslednjih nastupa Kapčan je zastupao evolutivni razvoj američke spoljne politike, naravno, tamo gde je to mogućno.

Promena Trampove politike prema regionu?

Predsednik Tramp je u pristupanju balkanskom problem izgradio koncept nezavisan od EU što je rezultiralo sporazumom iz Vašingtona koji su potpisali Srbija, Kosovo i SAD. Promenom administracije, postavlja se pitanje kakav će biti značaj ovih dokumenata za buduću administraciju predsednika Bajdena.

– Dogovor Beograda i Prištine je značajan, ali to je samo prvi korak. Prelazak iz bližih ekonomskih veza u političku normalizaciju neće biti lak. Očekujem da se Bajdenov tim više angažuje na balkanskim pitanjima, a sam Bajden mnogo brine o regionu i dobro ga poznaje. Jedna od verovatnih razlika u odnosu na Trampovu eru je ta što će Vašington u regionu blisko sarađivati sa EU. Razdvajanje napora EU i SAD na Balkanu nema puno smisla – kaže on.

– Srbija i Kosovo s pravom su pristupili Vašingtonskom sporazumu – čak i ako je to bilo povezano sa Trampovim naporima da ostvari diplomatsku pobedu neposredno pre izbora. Trampovi motivi manje su bitni od suštine dogovora, koji je unapredio ekonomske odnose dveju strana. Sporazum, međutim, nije razlog za samozadovoljstvo – dodaje Kapčan.

Upitan koje mesto Srbija i Srbi mogu očekivati u Bajdenovoj regionalnoj politici prema Balkanu, on kaže: “Očekujem da će Bajden pristupiti pragmatičnom pristupu regionu, a ne ideološkom ili onom u kojem Vašington bira samo jednu stranu. Za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i stabilizaciju Bosne i Hercegovine biće potrebna spretna, ravnomerna diplomatija koja gleda u budućnost, a ne unazad.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here