Tanjug
Dragan Vasiljković

Beogradskom advokatu Draganu Palibrku uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi zabranila je posetu njegovom klijentu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, koji u tom zatvoru izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

„Ovo još jedno prekoračenje službenih ovlašćenja upravnika zatvora“, rekao je Tanjugu Palibrk, kojem je istovremeno sa zabranom posete Vasiljkoviću, odobrena poseta drugom klijentu Bojanu Guduriću, koji u istom zatvoru služi kaznu od 33 godine na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu hrvataskog novinara Ive Pukanića 2008. godine u Zagrebu.

Palibrk smatra da mu je poseta Vasiljkoviću uskaraćena jer je u medijima u više navrata iznosio podatke o lošem tretmanu njegovog klijenta ali i drugih zatvorenika srpskog porekla.

Pojasnio je da je na vreme zatvoru najavio svoju posetu za sredu 7. avgust, ali da je od uprave zatvora dobio odgovor da Gudurića može da poseti, a Vasiljkovća ne.

Smatra da je zabrana posete advokata klijentu kršenje svih normativnih akata vezanih za prava osuđenog lica i njeogvog advokata.

Nedavno je uprava ovog zatvora na sličan način zabranila Vasiljkoviću da ga poseti njegov sveštenik iz Australije čime je, kako je i tada ukazao Palibrk, prekršila njegovo osnovno ljudsko pravo na veorispovest.

Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine.