Karađorđevići donirali veštačko srce KBC-u

0

Ova pumpa je najnovije tehnološko dostignuće u oblasti asistirane cirkulacije i predstavlja mehaničku, spoljnu pumpu koja preuzima funkciju oštećenih srčanih komora i vrši restauraciju protoka krvi kroz srce, objasnio je kardiohirurg Dušan Velimirović.

 

Princeza Katarina Karađorđević
 

Prema njegovim rečima, ovaj uređaj će omogućiti tretiranje pacijenata sa urođenim srčanim manama, i omogućiće spašavanje više od 60 odsto pacijenata koji imaju problem sa progresivnom insuficijencijom srca.

"Uvođenjem ove metode, Klinika za kardiohirurgiju stiče uslove za pripremu realizacije programa transplantacije srca kao i uključivanje u buduće programe ugradnje veštačkog srca kao terapije budućnosti”, istakao je Velimirović.

Princeza Katarina se tom prilikom posebno zahvalila doktorima i medicinskom osoblju koji pomažu doktoru Kalangosu u njegovoj misiji spašavanja ljudskih života u Srbiji.

Profesor Kalangos je do sada šest puta boravio u radno-humanitarnoj misiji u Srbiji i tada je operisao više od 30 pacijenata.

Tokom ovog boravka on će operisati pet odraslih pacijenata u Kliničkom centru Srbije, četvoro dece na Klinici za kardiohirurgiju u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i tri pacijenta na Institutu za kardio-vaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

 

 

Ambasada SAD dala agregat Zdravstvenom centru za hitnu pomoć u Nišu

 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Meri Vorlik uručila je danas agregat Zdravstvenom centru za hitnu medicinsku pomoć u Nišu. Ovaj agregat je naša pomoć centru kako bi što efikasnije reagovali u vanrednim situacijama, ocenila je Vorlik i podsetila da su SAD i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uspostavili odličnu saradnju sa gradom.

 

Vorlik je podsetila na to da je saradnja i partnerski odnos sa Nišom počeo 2001. godine, kada je USAID investirala u odeljenje za novorođenčad i obezbedila opremu i obuku za zaposlene na Odeljenju za reproduktivno zdravlje.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here