Karadžić: Tek će se videti pravi cilj procesa u Hagu

0

Sa Holbrukom sam potpisao sporazum o imunitetu:Radovan Karadžić

Karadžić je intervjuu ruskoj TV na engleskom ponovio da je sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom 1996. postigao sporazum o imunitetu od krivičnog gonjenja, u zamenu za povlačenje iz političkog života, a da ljudi koji su učestvovali u postizanju dogovora znaju da je on postojao.

Ambasador Holbruk demantuje postojanje tkvog sporazuma.

"Raša tudej" navodi da se radi o ekskluzivnom intervjuu koji je ona dobila posle višemesečnih pregovaranja.

"Holbruk ili nikada nije ni nameravao da ispoštuje sporazum i samo je hteo da izdejstvuje kratkoročnu pobedu mojim sklanjanjem sa funkcije, ili nije imao dovoljno uticaja da obezbedi njegovu primenu, pa su ga nađačali drugi akteri koji su tražili moje hapšenje i izvođenje pred sud", rekao je Karadžić.

Karadžić je, takođe, kazao da je navodni tekst tog sporazuma, koji je objavio beogradski list "Glas Javnosti" i kojim je predviđeno da Sjedinjene Američke Države mogu jednostrano da se povuku iz takvog sporazuma, lažan, a da je njegov potpis na tom dokumentu falsifikovan.

U intervjuu je bivši predsednik RS takođe kazao i da bi Srbija trebalo odmah da uđe u EU, zato što je ona uvek bila evropska zemlja, ali da niko ne treba da ulazi u NATO.

"Bilo bi divno kada bismo mogli da uđemo u EU bez ovakvih poniženja, bombardovanja, ucena i nametanja neprihvatljive cene za odricanje od Kosova. Mi i Evropa delimo iste vrednosti i ne bi nam bilo teško da se slažemo sa njom. Srbi koji žive širom Evrope vrlo su integrisani i nemaju nikakve kulturne probleme", izneo je on.

Karadžić je ocenio i da NATO koristi Rusiju da bi zaplašio Evropu i uzeo evropski novac, ali da je i Rusija deo Evrope i da su one potrebne jedna drugoj u miru.

"Bilo bi mnogo bolje da čitav svet uđe u NATO koji bi promenio ime u Vojska Ujedinjenih nacija ili da se čitav vojni savez rasformira", zaključio je Karadžić.

Bivši predsednik RS je u dve tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u Bosni i Hercegovini (BiH), dok se u preostalih devet tačaka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008, gde je živeo pod imenom Dragan Dabić, a deset dana kasnije je izručen Haškom sudu.

Karadžiću, koji se sam brani, suđenje je počelo krajem oktobra 2009.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here