commons.wikimedia

Srčani udar (infarkt miokarda) je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija. Do začepljenja arterija dolazi i zbog nepravilne ishrane, a lekari su otkrili koje voće može potencijalno da ugrozi zdravlje.

Nedovoljan protok ili prekid protoka kroz koronarne arterije najčešće nastaje zbog začepljenja arterija krvnim ugruškom, koji se vremenom postupno stvara na podlozi krvnog suda oštećenog aterosklerozom. Aterosklerotski plakovi sužavaju prečnik krvnog suda, stvarajući podlogu na kojoj se lako formira krvni ugrušak koji tako još više sužava krvni sud.

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.

Britanski lekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi preterana količina.

Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodatni šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here