Karzai će dozvoliti prisustvo stranim posmatračima

0

Karzai se na ovaj potez odlučio jer se država nalazi u "trazicionoj fazi" ka demokratiji, rekao je Omar na konfrenciji za novinare.
 

"Avganistanska vlada je pokazala spremnost da primi dva člana koji nisu Avganistanci u Komisiju za izborne pritužbe i o tome je obavestila Ujedinjene nacije", kazao je Omar.
 

Karzaijeva odluka poklapa se sa dolaskom italijansko-švedskog diplomate Štafana De Misture za novog šefa misije UN u Avganistanu.
 

Mistura, koji je prethodno obavljao istu dužnost u Iraku, obećao je danas po dolasku u Kabul da će pomoći unapređenju života običnih građana Avganistana, istovremeno poštujući suverenitet vlade te države.
 

Dozvolio prisustvo stranim posmatračima: Hamid Karzai

Misiju UN u Kabulu potresala je prošle godine javna rasprava između odlazećeg šefa misije, norveškog diplomate Kai Eidea i njegovog zamenika, Amerikanca Pitera Galberajta, koji je optužio Eidea da je pokušao sa zataška masovnu krađu na izborima, zahvaljući kojoj je Karzai osvojio većinu glasova.
 

Eide je ove optužbe demantovao, a Galbrajt je smenjen.
 

Naposletku, petočlana komisija za nadgledanje izbora, u kojoj su bila tri člana koja je imenovao Eide, poništila je gotovo trećinu glasova za Karzaija, čija je posledica bio drugi izborni krug, koji je otkazan pošto se Karzaijev protivkandidat povukao iz izborne trke.
 

Karzai je prošlog meseca potpisao dekret koji mu omogućava da imenuje svih pet članova komisije, u konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa i sudijom Vrhovnog suda.
 

Portparolka UN u Kabulu Suzan Manuel nije mogla da potvrdi da li je svetska organizacija primila Karzaijevu ponudu, ali je rekla da je bivši šef misije UN Eide pre odlaska razgovarao o izmenama u komisiji za pritužbe sa Karzaijem, kao i da će to biti tema koju će, vrlo brzo, pokrenuti novi šef misije UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here