“Katanac“ ostaje u Melburnu?

T. Ostojić - Vesti
0
EPA
Novo zaključavanje u Viktoriji

Najnovije mere izolacije u Viktoriji, koje su uvedene prošlog četvrtka u ponoć, trebalo je da traju pet dana, do večeras u ponoć. Međutim, kako se broj slučajeva lokalnog prenošenja kovida samo u subotu popeo na 17, vlasti u minulu nedelju nisu mogle da daju optimističke prognoze oko ukidanja najnovijih restriktivnih mera na teritoriji cele države.

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz rekao je da još ne može da se kaže da li će biti produženja karantina, dok je glavni zdravstveni službenik Viktorije Bret Saton rekao da bi moglo da bude produžetka na osnovu podataka koji uključuju brojeve slučajeva i lokacija potencijalne izloženosti zarazi.

– Svaki Viktorijanac treba da se pripremi za ono što bi moglo da se dogodi u naredna 24 sata – naglasio je Saton i dodao da je rano i brzo zatvaranje Viktorije bio – pravi potez.

Tu se pre svega misli na rezultate koje su dale karantinske mere, a to je da su službe za prikupljanje kontakata dobile na vremenu kako bi uspele da pronađu kontakte pozitivnih osoba, kao i lokacije na kojima su se oni kretali.

Samo 12 odsto vakcinisanih

Svi pozitivi u Viktoriji su povezani s istim slučajem i u ovom momentu je utvrđeno čak 10.000 “primarnih bliskih kontakat”“, a do nedelje je bilo identifikovano 217 potencijalnih mesta izlaganja kovidu u državi. Trenutan broj aktivnih slučajeva, zajedno sa pozitivnim slučajevima u hotelskom karantinu iznosi 71.

Sa svakim novim zaključavanjem države povećava se i broj testiranih, kao i broj vakcinisanih osoba. Pritom je ministar zdravlja Viktorije Martin Foli rekao da nije nikakva tajna da se kasni sa vakcinacijom. To je bio i jedan od razloga zatvaranja države, jer prema njegovim rečima, građani ne mogu da se zaštite od kovida, kada je svega 12 odsto žitelja Viktorije vakcinisano.

Kako do novčane pomoći?

I dok su Kvinslend, Tasmanija, Zapadna i Južna Australija uveli granične restrikcije prema Viktoriji, za građane ove države je u ovom momentu mnogo značajnija odluka kako da finansijski ponovo prebrode zatvaranje svojih biznisa ili gubitak poslova.

Prema najnovijim odlukama državne vlade, radnici koji izgube više od 20 sati tokom petodnevne izolacije, dobiće naknadu od 600 dolara.

Oni koji izgube između osam i 20 sati, očekuje isplata od 375 dolara, uz saglasnost državne i savezne vlade da podele teret ovih troškova, kao što se dešava i u slučaju NSW.

Državna vlada Viktorije će takođe obezbediti isplate za firme koje su pogođene novim karantinskim merama.

Tako će isplate zbog kovida, koje su prvi put uvedene tokom melburnškog majskog karantina, biti dostupne Viktorijancima i za ovih pet dana zaključavanja, odnosno i duže ukoliko se lokdaun prolongira.

Promena je usledila nakon što je savezni premijer Skot Morison najavio da će programi podrške biti izmenjeni, kako bi se omogućilo da radnici koji izgube sate budu plaćeni već za prvu nedelju zaključavanja.

Radnici mogu da očekuju isplate nakon sedam dana od zaključavanja, i to na osnovu prijave koju treba podneti na sajtu Services Australia.

Ljudi i firme u žarišnim oblastima, što uključuje Melburn, Džilong i Oblast Obala surfera u Viktoriji, dobiće pomoć od savezne vlade u skladu sa ovom šemom, dok će državna vlada pokriti ostale regione.

Premijer Endrjuz je rekao da zaključavanje Viktorije neće trajati duže nego što je potrebno. Ovo je inače, druga izolacija stanovništva ove države za poslednjih sedam nedelja.

Podrška biznisima

Obezbeđene su gotovinske dotacije u ukupnom iznosu od 200 miliona dolara, koje će biti isplaćene firmama koje su pogođene najnovijim merama izolacije u Viktoriji. Sredstva će automatski biti plaćana preduzećima koja ispunjavaju uslove i preduzetnicima u celoj državi.

Isplate će biti u iznosu od 3.000, odnosno 2.000 dolara, i očekuje se da će ovaj novac biti dostupan tokom ove nedelje. Pomoć može da očekuje oko 90.000 firmi koje su primile, ili treba da prime isplate putem Fonda licenciranih ugostiteljskih objekata i Programa pomoći za poslovne troškove, uspostavljenog tokom državnog zaključavanja tokom maja i juna ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here