Katastrofa zbog otrova

0

Izlivanje teških metala u reku (Foto: Ilustracija)
 

Prema rečima Dragana Miloševića, predsednika Zelenih Srbije – Pokret za Loznicu, do sada se izlilo na hiljade kubika jalovine koja sadrži teške metale što će prouzrokovati velike probleme lokalnom stanovništvu u korišćenju poljoprivrednih površina i izvorišta.

 

Očajni seljaci

Zagađenje najviše pogađa meštane ugroženih sela, a Vojislav Nenadović iz Gornjih Nedeljica kod Loznice kaže da su na njegovim oranicama pored reke Korenite, dvadesetak metara od obale, nanosi jalovine debeli oko metar i tu nije ostalo ništa od useva.
– Izlivanjem Korenite sva jalovina je ostala na njivama, usevi su uništeni, a zemlja je zagađena teškim metalima. Ugroženo je nekih 13 sela, ali država ne reaguje. Mi možemo sejati na tim njivama, ali je pitanje šta će tu roditi i koliko će biti zdravo za upotrebu. Hoćemo li potrovati stoku, našu decu, ali i onu van ovih sela koja piju mleko? Ako niko ništa ne uradi moraćemo da blokiramo put ne bi li nadležni reagovali – kaže ovaj poljoprivrednik.

 

– Količine teških metala su stostruko veće od onih koje se smatraju graničnim za zagađenje vodotoka. Posledice po zdravlje stanovnika, odraslih i dece, biće dalekosežne, a mogućnost je i uticaja na buduća pokolenja. U pitanju je zagađenost vodotoka dužine od tridesetak kilometara i više naselja ugroženih uticajem teških metala. Još je rano govoriti o proceni štete, jer ova ekološka katastrofa i dalje traje i količine koje će se pojaviti u vodotocima, kao i dokle će stići za sada su nepoznanica – kaže on.

Predsednik Zelenih Srbije – Pokret za Šabac i potpredsednik izvršnog odbora Zelenih Srbije, dr medicine Dejan Pavlović upozorava da je količina teških metala koja dospeva u životnu sredinu ogromna i da sadrži gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan.

– Teški metali u jalovini koja se izliva u Kostajniku su u takvim količinama da se ne mogu izmeriti mernim aparatima. To je enormna količina, van svih klasa. Prema rečima meštana briga države je minimalna, i njen odnos prema ovakvim stvarima je zabrinjavajući. Zeleni Srbije su tražili da se osnuje posebno Ministarstvo životne sredine i resursa i ponovo formira Fond za zaštitu životne sredine da bi se novac od silnih ekoloških taksi mogao upotrebiti za stvari kao što je problem u Kostajniku. Ukazivali smo na probleme opasnog otpada, a jalovina spada u tu kategoriju.

 

Država je najveći ekološki faktor rizika, problem je nedostatak institucija koje bi se bavile ovakvim stvarima – kaže Pavlović koji je najavio podršku Zelenih meštanima rešenih da u znak protesta blokiraju saobraćajnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here