Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Upravo završena Privremena revizija dobrovoljnog Kodeksa ponašanja za hranu i namirnice, koju je vodio bivši ministar rada Kreg Emerson, traži da Kodeks postane obavezan i poziva na stroge kazne za supermarkete koji se ne pridržavaju ovog pravilnika.

Inače, dobrovoljni Kodeks ponašanja za hranu i namirnice, reguliše način na koji supermarketi komuniciraju sa dobavljačima. Revizija je pokrenuta zbog stalnog rasta cena u lancima australijskih samoposluga, među kojima su one najveće ostvarila i rekordne profite u prošloj godini.

„Postojeći Kodeks ponašanja za hranu i namirnice nije efikasan. Ne sadrži kazne za kršenje, a supermarketi mogu da se ne pridržavaju važnih odredbi tako što će ih poništiti u svojim ugovorima o snabdevanju namirnicama. Čvrsto preporučujem da Kodeks postane obavezan“, napisao je dr Emerson u izveštaju.

Ukoliko bi Kodeks postao obavezna, kazne koje je bivši ministar predložio za nepoštovanje tog dokumenta iznosile bi čak deset miliona dolara ili deset odsto godišnjeg prometa supermarketa u prethodnoj godini.

Premijer Entoni Albaneze je nepokolebljiv da bi potezi za obavezni pravilnik doveli do daljeg finansijskog rasterećenja potrošača.

– Obavezni Kodeks ponašanja za velike supermarkete dovešće do jeftinijih cena na kasama. Ovaj posao se odnosi na to kako da naše supermarkete učinimo što konkurentnijim, tako da Australijanci dobiju najbolju moguću ponudu, bilo da je reč o dobavljačima ili potrošačima – rekao je premijer Alabaneze.

Ujedno je dodao da ono što se dešava u ovom trenutku je da moć supermarketa sa samo dobrovoljnim Kodeksom ponašanja pokazuje nedostatak poverenja u sistem.

Privremeni pregled preporučuje da se obavezni Kodeks primenjuje na supermarkete sa godišnjim prihodom većim od pet milijardi dolara, koji bi obuhvatili Kols, Vulvorts i Aldi.

Nalaz ne preporučuju razbijanje velikih supermarketa na manje trgovine, upozoravajući da bi to dovelo do manje konkurencije i gubitka radnih mesta.

Emerson je rekao da bi uvođenje obaveznog Kodeksa bio efikasniji način, nego obrušiti se na velike supermarkete.

– Ono što predlažem je verodostojno uz potrošački nadzor, supermarketi bi bili veoma pažljivi prema zakonu ako bi vlada ovo prihvatila – naglasio je Emerson.

On je dodao i to da se nada da neće biti potrebe da se izriču velike novčane kazne, ali da one moraju da budu na snazi kako bi se pravilno sprovodio Kodeks.

– Nadam se i očekujem da se to neće aktivirati kao rutina, ali će zaista usmeriti pažnju menadžmenta lanaca supermarketa – rekao je on za ABC Radio.

Dok se domaćinstva muče da plate namirnice zbog visokih cena hrane, Vulvorts i Kols su optuženi da podižu cene kupcima, guše konkurenciju i podrivaju dobavljače.

I Zeleni i Koalicija odvojeno rade na ovlašćenjima za prodaju ukoliko se supermarketi ne budu pridržavali određenog kodeksa.

Lider Nacionalne stranke Dejvid Litlpraud je rekao da su rezultati revizije još mesecima daleko od toga da se konkretno reaguje.

– Mnoge od tih preporuka su nešto što je Nacionalna partija predložila vladi pre više od 15 meseci – rekao Litlpraud, dodajući da vlada ove zahteve neće sprovoditi sve dok se ne objave potpuni nalazi revizije u junu ove godine.

Konsultacije o privremenom izveštaju su otvorene do 26. aprila.

Istraga Komisije za konkurenciju

Istraga Australijske komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC) o sektoru supermarketa odvojena je od nedavno objavljene vladine revizije Kodeksa ponašanja za hranu i namirnice, koji se odnosi na ponašanje trgovaca na malo i veliko prema dobavljačima.

ACCC trenutno ima ulogu u promovisanju usaglašenosti sa dobrovoljnim Kodeksom o hrani i namirnicama i aktivno će doprinositi njegovoj reviziji.

Ujedno, Vlada je krajem januara postavila ACCC da sprovede istragu o sektoru supermarketa u Australiji, uključujući praksu određivanja cena proizvodima u supermarketima i odnos između veleprodajnih i maloprodajnih cena, koja će trajati 12 meseci. Pored toga postoji još pet različitih revizija ponašanja supermarketa

(De)koncentracija tržišta

Dva najveća maloprodajna trgovinska lanca u Australiji, Kols i Vulvorts, ostvaruju dve trećine prodaje namirnica u zemlji. To je dovelo do poziva uzgajivača i opozicionih lidera da „razbiju“ duopol ovih giganata, kako bi poboljšali konkurenciju i cene.

Emersonov izveštaj, međutim, preporučuje da se antimonopolskom regulatoru ne daju ovlašćenja koja bi naterajla operatere supermarketa da prodaju imovinu, navodeći da bi to moglo dovesti do veće koncentracije tržišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here