Tanjug/AP

Prelazni period koji je tzv. centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM je istekao, a u Prištini su najavili da će preduzeti mere protiv onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK. U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju, a komercijalne banke na KiM su dobile instrukcije da otvore nove filijale na severu. Tzv. CBK je saopštio da posle 12. maja sve gotovinske transakcije bilo gde u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

– Druge valute osim evra mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je upitan o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. CBK, a ne izvršna vlast.

Inače, Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na KiM stupila je na snagu 1. februara, a iz tzv. vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je najavio da će glavna tema sedme runde dijaloga Beograda i Prištine iduće nedelje biti ponovo “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na KiM”. On je istakao da odluka o ukidanju dinara na KiM ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Nažalost, svi dosadašnji sastanci su pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši – naglasio je Petković, dodavši da je Beograd do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rešavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

Zbog dugih redova građana i nedostatka dinara na KiM za isplatu plata, penzija i socijalnih primanja, Srbija je u prvim danima marta postavila ekspoziture Poštanske štedionice na administrativnim linijama.

Miletić sproveden u Prištinu

Srbin iz Zvečana Slobodan Miletić, uhapšen je na Jarinju, sproveden u Prištinu, gde će se odlučivati o zahtevu tužilaštva da mu se odredi pritvor. Advokat Jelena Krivokapić kaže za RTS da ga terete za udruživanje protiv ustavne delatnosti, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće na skupu na kojem se vrši krivično delo. Tokom ispitivanja je negirao optužbe u vezi sa protestom u Zvečanu 2023, kada je mimo volje srpskog stanovništva, imenovan gradonačelnih albanske nacionalnosti.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! EVRO SVUDA, ZAKON!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here