KBC: Izgoreo sprat, pacijenti na sigurnom

0

On je gostujući u programu Radiotelevizije Srbije kazao da su se u subotu u gašenju požara i zbrinjavanju pacijenata u druge zdravstvene ustanove u Beogradu, istakli vatrogasci, medicinsko osoblje KBC, ekipe hitne pomoći i sve druge službe. Oni su evakauciju efikasno obavili za manje od sat vremena.

Lekari i drugo osoblje bolnice ostali su na radnim mestima, rekao je direktor KBC "Dragiša Mišović" i izrazio nadu da će se "već od sutra pristupiti sanaciji štete i obnovi bolnice".

Požar su noćas ugasili 70 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila.

Portparol Hitne pomoći dr Nada Macura rekla je RTS-u da su pacijenti iz dela zgrade "Dragiše Mišovića" zahvaćog požarom, smešteni u Urgentni centar, VMA, Železničku bolnicu na Dedinju, Ortopedsku bolnicu na Banjici i u Institut za kardiovaskulrana obolenja, i da je njihovo zbrinjavanje u te ustanove proteklo bez bilo kakvih problema.

Ona je kazala da je hitna pomoć ukazana dvojici vatrogasaca koji su učestvovali u gašenju požaru i da su obojica zadobili manje opekotine.

 

 

 

Policajac usmerava vatrogasni tim na kranu tokom gašenja požara koji je izbio na poslednjem, četvrtom spratu, KBC-a " Dr Dragiša Mišović"
 

Kako nezvanično saznaju beogradski mediji, požar je izbio na odeljenju hirurgije na poslednjem, četvrtom spratu zgrade. Vatra je progutala deo krova, pa se proširila i na sprat ispod, ali je izuzetno brzom reakcijom vatrogasnih ekipa situacija stavljena pod kontrolu.

 

Mile Jovičić, komandant vatrogasne brigade, ispričao je kako su vatrogasci reagovali: “Stigli smo na lice mesta za tri minuta – kompletan krov je bio zahvaćen požarom. Odmah smo krenuli sa evakuacijom. Gasili smo požar sa 78 vatrogasaca i 25 ekipa. Sve službe MUP-a su reagovale kako treba, nema opasnosti za širenje požara. Poslali smo dodatni broj snaga za svaki slučaj. Jedan vatrogasac je povređen, ali u pitanju je samo šaka i sve je u redu.“

 

 

 

Na sreću, nije bilo poginulih u ovom teškom incidentu. Na lice mesta izašlo je i 16 lekarskih ekipa Hitne pomoći, a svi pacijenti su pravovremeno evakusani po beogradskim bolnicama.

 

Već oko 1 čas posle ponoći situacija je bila gotovo potpuno normalizovana, pa je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković zaključio: “Hvala Bogu sve je završeno, polako se saniraju posledice požara. Treba da proverimo šta se tačno desilo i zašto je izbio požar. Na sreću, pacijenti su na sigurnom. Pojedine ulice oko KBC su bile zatvorene, još ima malo gužve, ali je saobraćaj trenutno normalizovan. Sad polako možemo da se smirimo i utvrdimo šta se desilo, ljudi mogu da se vrate na svoj posao i sve je pod kontrolom.“

 

Kako je rečeno beogradskim medijima, uviđaj će biti rađen od ranog jutra u nedelju, kako bi bio urađen detaljno i pedantno, da bi bio ustanovljen tačan uzrok požara. Ekipe vatrogasaca i Hitne pomoći su i po lokalizovanju požara ostale na licu mesta preventivno, a prisutni su bili i lekari iz drugih zdravstvenih ustanova. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je istakao da operacije koje je trebalo da budu obavljene u KBC-u “Dr Dragiša Mišović“ tokom nedelje ili ponedeljka, verovatno će biti obavljene u onim zdravstvenim ustanovama u kojima su evakuisani pacijenti.

Vladan Đukić, direktor Urgentnom centra, dao je kratak raport o pacijentima koji su prihvaćeni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

 

Pacijenti iz KBC "Dragiša Mišović" primljeni su i u beogradski Urgentni centar

 

 

“Prihvaćeno je 42 pacijenta, svi u dobrom stanju, hospitalizovani. Svima je omogućeno da se jave svojim porodicama, a svi su evakusani izuzetno brzo i na kvalitetan medicinski način“, itakao je Đukić.

 

Prve reakcije po izbijanju požara

 

Javnosti se povodom ovog slučaja, nekih pola časa posle ponoći, prvi obratio ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić.

 

“Povređeni vatrogasac je trenutno na VMA. Za sada se još čeka na pregled, ali u pitanju su lake telesne povrede nastale prilikom gašenja požara. Požar se lokalizuje i to je bitno. Naša ekipa je nešto pre ponoći dobila informaciju da je izbio požar i bili smo tu za tri minuta. Sve u svemu, za sada nema informacija da ima poginulih ili povređenih. Najvažnije je da se pacijenti evakuišu. Kasnije će se saznati šta je izazvalo požar, tu su sve naše ekipe. Situacija je pod kontrolom i nema opasnosti od daljeg širenja požara“, rekao je Dačić.

 

 

Na lice mesta brzo je stigao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas:
“Najvažnije je da je brzom akcijom vatrogasaca požar lokalizovan. Preko 100 pacijenata je prevezeno, niko od njih nije ugrožen. Za sada vatra još tinja, vatrogasci kažu da će to trajati još par sati, ali ne postoji nikakva opasnost ni za pacijente, ni za medicinske radnike. Pacijenti su prebačeni u Urgentni centar, Ortopedsku bolicu na Banjici i okolne bolnice, sve se završilo sa manjim posledicama i najvažnije je da nijedan ljudski život nije ugrožen“.

 

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas (levo) i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić brzo su stigli na lice mesta po izbijanju požara na Dedinju

 

 

Brzu reakciju nadležnih službi pohvalio je i načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije, Predrag Marić: “Sve se privodi kraju. Tri minuta posle dojave stigle su ekipe, pacijenti su zbrinuti i svi koji su evakuisani su u dobrom stanju. Nema opasnosti od širenja požara“.

 

Doktorka Hitne pomoći Nada Macura dala je izveštaj o reagovanju medicinskih službi: “Na lice mesta je izašlo 16 lekarskih ekipa, od kojih je još pet u krugu bolnice za svaki slučaj. Evakuisani su svi pacijenti, nema panike. Naši lekari su odmah priskočili u pomoć. Kad je u 23 časa javljeno da je na četvrtom spratu bolnice izbio požar, svi su reagovali. Naš direktor, dr Branislav Lazić, istog minuta bio je uključen u evakuaciju, kao i zamenik gradonačelnika Živorad Anđelković. Dobrom koordinacijom izbegnuta je veća tragedija. Sve zdravstvne ustanove otvorile su nam vrata, čak i one koje nisu bile dežurne – Gradska bolnica, Zemun, VMA kao najbliža bolnica, Bežanijska bolnica… svi, zaista svi su pritekli u pomoć.“

 

Da se ne zaboravi

 

NATO je tokom bombardovanja, 20. maja 1999. godine, izvršio napad na KBC "Dragiša Mišović". U ataku je poginulo sedam vojnika, troje bolesnika i jedan radnik, dok je više pacijenata ranjeno. Razorena je Neurološka klinika, a od eksplozije demolirane su i zgrade Centra za dečje plućne bolesti i tuberkulozu i Ginekološko-akušerska klinika.

U napadu su poginuli vojnici Aleksandar Bajin (20), Goran Verežan (21), Predrag Ignjatović (21), Branimir Krnjajić (20), Slaviša Miljković (21), Vojin Pejčinović (26) i Dragan Tankosić (20), kao i pacijenti bolnice Branko Bošković (79), Zora Brkić (82) i Radosav Novaković (47).

 

 

 

 

Direktor Hitne pomoći Branislav Lazić izjavio je u nedelju da će sedmoro pacijenata koji su zbog požara u KBC "Dr Dragiša Mišović" bili prebačeni u Urgentni centar (UC), u toku tog dana biti premešteni u KBC "Zemun".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here