Štetnost kompjutera po vaše zdravlje

0

 

Pošto je postao sastavni deo života modernog čoveka, ovaj savremeni tehnološki izum očima može itekako da naškodi jer veliki broj ljudi, a naročito mladih osoba, provodi najveći deo radnog ali i slobodnog vremena ispred računara.

 

Većina od njih pre ili kasnije počinje da oseća posledice ovakvog ponašanja, a da nije ni svesna da se uzrok krije u kompjuteru.
 

Na svakih pola sata rada napravite pauzu i gledajte u daljinu da se opuste očni mišići. Za vreme rada treba često da se trepće, da bi se površina oka održavala vlažnom.

 

Ukoliko nema dovoljno suza, neophodno je koristiti veštačke, koje će takođe uspešno da obezbede vlažnost oka i zaštite njegovu površinu. Ovo je posebno važno za osobe koje nose kontaktna sočiva. A naročito za one koji imaju meka sočiva, jer se kod njih mnogo brže javlja takozvano suvo oko.

 

Ako osećate zamor i glavobolju posle radnog vremena, peckanje, težinu i suvoću u očima, znajte da imateprve simptome pogoršanja vida, što sve smanjuje radni efekat i kvalitet života.

 

Istovremeno, javlja se i preosetljivost na svetlost, bolovi u očima, zamućenost vida, koja ostaje prisutna izvesno vreme i nakon prestanka rada.

 

Prisutan je i čitav drugi niz smetnji koje remete normalno ponašanje čoveka – bolovi u ramenima, vratu i leđima, pri čemu se uzrok nekada teško utvrđuje, jer se obično misli da su posledica nepravilnog položaja koji se zauzima pri radu na računaru.

 

Ipak, preventivno može da se uradi čitav niz postupaka. Na primer, ako dolazi do brzog zamaranja prilikom rada na kompjuteru treba proveriti vid kod očnog lekara, korigovati naočare ukoliko se nose, a ponekad je dovoljno samo promeniti dioptriju da bi smetnje nestale.

 

Takođe, za rad treba odabrati računar sa većim i ravnim ekranom. Ekran treba da stoji u visini očiju, ili spušten za 10 do 20 stepeni naniže, ali tako da se osoba ne saginje dok radi.

 

Veličinu fonta treba prilagoditi sopstvenom vidu. Svetlo treba da pada na tekst knjige, dok ekran treba da je slabije osvetljen. Posebno ne sme da bude refleksije od lampe na ekranu, kao ni sunčeve svetlosti. Takođe, nikako ne treba raditi u mraku, a da lampa direktno osvetljava ekran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here